Uçak yolculuklarında el bagajı limitleri, hava yolu şirketlerine göre değişiklik gösterir. Hava yolu şirketleri, yolcuların güvenliğini sağlamak için el bagajında bazı limitler koymuştur. Bu limitleri aşan yolcuların bagajları ve taşınmaması gereken maddeler getiren yolcuların eşyalarının bir kısmı, kontrol noktasında çalışmakta olan güvenlik görevlileri tarafından alınır. Uçak yolculuklarında bagaj hakkında merak edilen pek çok soru mevcuttur. Yazımızı okumaya devam ederek bu sorular hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Bu sayfada aşağıdaki konularda detaylı bilgi edinebilirsiniz.
- Genel Bagaj Bilgisi
- El Bagajı Nedir ?
- El Bagajı Taşıma Kuralları
- Kabin Bagajı Limitleri
- Kabin Bagajı Ebatları
- EL Bagajında Taşınabilen Eşyalar
- Kabin Bagajında Taşınması Yasak Olan Maddeler
- Fazla Bagaj Ücretleri
Genel Uçak Bagaj Bilgisi
Uçakta seyahat eden yolcuların, kargo bölümüne göndermiş olduğu ya da yanında taşıdığı eşyaların tümüne bagaj denir. Yolcuya uçak bileti alınırken havayolu firması tarafından kabul ettiği ağırlıkta eşya taşıma hakkı verilir. Bagajlar, el bagajı (kabin bagajı) ve kayıtlı bagaj olmak üzere iki çeşide ayrılır. Yolcunun uçağın içinde yanına alabildiği eşyalara el bagajı (kabin bagajı), kontrol bölümünde incelendikten sonra kargo bölümüne alınan eşyalara ise kayıtlı bagaj denmektedir. Hava yolu firmaları, uçak bileti alındığında verilen bagaj sınırının yanı sıra ek bir ücret ödenmesi durumunda belirli bir kilogram miktarında kayıtlı bagaj hizmeti sunmaktadır.
Uçak bileti alırken size verilmiş olan bagaj kilogramı ve boyutu aşıldığı zaman uçak firmaları, bu aşım için sizden ek bir ücret talep edebilir. Bu ek ücretin talep edileceği yer, kontrol noktasıdır. Yolcuların bagaj hakkı, belirli şartlara sahiptir. Ayrıca yolcuların bagaj hakkı, alınan uçak biletinin türüne göre de değişiklik gösterir. Uçağın kargo kısmı ile götürmek istediğiniz kırılabilecek eşyalar, kontrol noktasında incelendikten sonra kayıtlı bagaja alınmayabilir. Ayrıca her uçak, evcil hayvanları bagaja almayabilir. Bu nedenle uçakla seyahat edecek kişilerin kabin bagajı hakkında daha fazla bilgi edinmesi daha iyi olacaktır.
El Bagajı Nedir?
Kabin bagajı nedir sorusu, daha önce hiç uçak yolculuğu yapmamış olan kişilerin genelde sormuş olduğu bir sorudur. Kabin bagajı diğer bir adı ile el bagajı olarak da bilinmektedir. El bagajı ya da diğer bir adı ile kabin bagajı, yolcuların belirli kurallar çerçevesinde yanına alabilecekleri eşyaları koymuş olduğu bagaja verilen isimdir. El bagajında almak istediğiniz diz üstü bilgisayar ve buna benzer eşyalarınızı kontrol noktasında bulunmakta olan güvenlik görevlilerine kontrol ettirmek şartı ile yanınıza alabilirsiniz.
İsterseniz de uçak içerisinde bulunmakta olan küçük dolaplara el bagajı eşyalarınızı yerleştirebilirsiniz. Bu kontrollerin ve kısıtlamaların yapılma nedeni uçak yolcularının güvenli bir şekilde yolculuklarına devam edebilmesidir.
El Bagajı Taşıma Kuralları
Uçak bileti ile kişiye gelmekte olan el bagajı hakkı, uçak bileti sınıflarına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca tercih edilen havayolu şirketlerine göre de el bagajı hakkı değişiklik gösterebilir. Bu nedenle el bagajı taşıma kuralları hakkında bilgi edinmek isteyen kişi, uçak biletini almış olduğu havayolu şirketinin kurallarına bakarak el bagaj taşıma kuralları hakkında daha fazla ve daha doğru bilgiler edinebilir.
Havayolu şirketlerine göre el bagajı kuralları değişebildiği için havayolu şirketlerinin kendi kurallarının okunması gerekmektedir. Bazı havayolu şirketlerinin el bagajı kuralları şunlardır:
Türk Hava Yolları Kabin Bagajı Kuralları
Türk Hava Yolları kabin bagajı, 23×40×55 cm ve 8 kg olarak belirlenmiştir. Ancak getirilmesi gereken el bagajının ayakaltına ya da el bagajı dolabına sığacak boyutta olması gerekmektedir. Uçak yolculuğu yapacak olan kişinin bagajına oldukça dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekir. Uçak yolculuğunda taşınması yasaklı olan bir madde ile gelen kişinin bazı eşyalarına el koyulabilir. Taşınması yasaklı olan maddelere kontrol noktasındaki güvenlik görevlileri tarafından el konulmasının nedeni, uçak yolcularının güvenliğini sağlamaktır.
Daha detaylı bilgi İçin Thy İletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Pegasus Kabin Bagajı Kuralları
Pegasus el bagajı, işlemi hızlandırmak ve pandemi sürecinde kişilerin hastalanma riskini azaltmak için alınmayacaktır. Kurallara göre uçak yolculuğu yapacak olan kişi; yanına dizüstü bilgisayar, kol çantası ve buna benzer kişisel eşyalarından sadece birini alabilir. Yolculuk yapmakta olan kişinin kabin bagajı, check-in bagaj yöntemi ile kişiye geri teslim edilir.
Daha detaylı bilgi için Pegasus İletişim 444 numarasını arayabilirsiniz.
Atlas Global El Bagajı Kuralları
Atlas Global el bagajı kurallarına göre, el bagajı olarak alacağınız eşyaların baş üstünde bulunmakta olan kabin rafına ve ayakaltına olması gerekmektedir. Atlas Global el bagajı ölçüleri maksimum olarak 25×45×56 cm ve 8 kg olarak bilinir. El bagajı ölçüleri ne uyumakta olan müzik aleti gibi eşyalar ise kişinin yanına alınabilir. Ancak el bagajı ölçülerine uymayan el bagajları, kayıtlı bagaj olarak uçağın bir diğer kısmında alınacaktır. Bagajların içlerine ve dışlarına güvenlik amacıyla kişinin adresi yazılmalıdır.
AnadoluJet El Bagajı Kuralları
Pandemi dönemi nedeniyle riskleri en aza indirgemek için birtakım el bagajı kuralları çıkartılmıştır. Çevre ile teması en aza indirgemek amacı ile dizüstü bilgisayar ve fotoğraf makinesi gibi kişisel eşyalardan sadece birinin alınmasına izin verilmektedir. El kabinli bagaj limiti, 40×30×15 cm ve 4 kg’ı geçmeyecek şekilde kullanılmalıdır. Kabin bagajında taşımak istemediniz diğer eşyalarınız ise kontrol noktasından geçtikten sonra kayıtlı bagaj adında depoya gönderilecektir.
Daha Detaylı bilgi için Anadolu Jet İletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kabin Bagajı Limitleri Ne Kadar
Uçak yolculuklarında uçak el bagaj, tamamen yolcunun sorumluluğundadır. Uçak bileti alırken size verilmiş olan el bagajı limiti için ücret talep edilmemektedir. Ancak uçak içerisinde güvenliğinin sağlanabilmesi için el bagajında taşınan maddeler ve el bagajının boyutlarına göre bazı limitler getirilmiştir. Kabin bagajı en fazla 55×40×23 cm ebatlarında ve maksimum 8 kg olabilmektedir. Belirlenmiş olan bu bagaj limitini aşan yolculardan ek ücret talep edilebilir. Pek çok havayolu limiti, birbiri ile orantılı olduğundan havayolu el bagajı limitlerinde fazla farklılıklar bulunmamaktadır.
Ekonomi sınıfı ve yolcunun alabileceği ekstra bagaj gibi farklılıklarda kurallarına göre değişmekte olan bu limitleri, havayolu şirketleri tarafından öğrenebilirsiniz. El bagajında taşınacak olan bazı ürünlerin yasağı vardır. Bu nedenle el bagajınızı hazırlamadan önce havayolu şirketinin el bagajında kısıtlamış olduğun listeye bakmanız gerekmektedir. El bagajında getirilmemesi gereken bir malzeme getirildiği zaman bu eşyalara, kontrol noktasındaki güvenlik görevlileri tarafından el koyulur. Bu nedenle getirilmemesi gereken eşyalar hakkında daha fazla bilgi edinmeniz oldukça önemlidir.
Kabin Bagajı Ebatları
Havayolu şirketlerinin yolculara vermiş olduğu kabin bagaj ölçüleri, değişiklik göstermektedir. Bu kabin bagajı ölçüleri birbirlerine yakın olsa da aynı değildir. Bu nedenle uçak bileti almadan önce kişinin, havayolu şirketinin kişiye sunmuş olduğu kabin bagajı edatlarına da bir göz atması kişi için daha iyi olacaktır. Pegasus el bagajı ölçüleri 55x40x20 cm ve 8 kg olarak belirlenmiştir. THY el bagaj hakkı ise 55x40x23 cm ve 8 kg olarak belirlenmiştir.
El Bagajında Taşınabilen Eşya Türleri Nelerdir?
El bagajında taşınabilecek olan ve taşınamayacak olan eşya türleri bulunmaktadır. El bagajında taşınması yasaklı olmayan maddeleri, genellikle el bagajında taşıyabilirsiniz. Yani el bagajında taşınması yasak olmayan maddelere bakarak el bagajına koymak istediğiniz eşyayı seçebilirsiniz. Uçakta el bagajında yiyecek ise aşağıdaki yasaklı olan maddelerden biri olmadığı sürece taşınabilir.
El Bagajında Yasaklı Olan Maddeler Nelerdir?
El bagajında istenilen her eşya taşımamaktadır. Yani el bagajında taşınması yasak olan bir takım maddeler mevcuttur. Yolcuların güvenliği için alınmakta olunan önlemler arasında yer alan kabin bagajında taşınamayacak eşyalar hakkında kişilerin detaylı bilgi sahibi olması gerekmektedir. 55×40×23 cm ölçülerinde ve 8 kg ağırlığındaki el bagajında taşınması yasak olan eşyalar ise şunlardır:
Havalı silahlar, her çaplı oyuncak silahlar, her çaplı ateşteki yağlı silahlar, silahlar ve ateşli silahlar, her türlü yivsiz av tüfekleri ve pompalı tüfekler, ateşli silahların taklit ve benzeri ile imitasyonu, kamufle edilmiş silahlar (çakmak, kalem ve buna benzer şekillerde), plastik ya da metalden yapılmış olan bilye atan silahlar, işaret tabancaları, başlatma silahları, teleskopik nişangâhlar ve nişangâh türleri hariç silah parçaları, elektrikli şok aleti, sapan ve mancınıklar, yay ve oklar, dalgıç bıçağı ve buna benzer dalgıç malzemeleri, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oklu bıçaklar, kanca, satır, buz baltası, hançer, kama, fırlatılan yıldızlar, sustalı ve kelebek bıçakları, saldırma, balta, oklar ve dartlar, boya atan silahlar, bayıltma silahları, sivri ya da keskin Keskin uçlu silah ve eşyalar, mızrak, kargın, zıpkın, silah şeklinde bıçaklar ve endüstriyel cıvıta, çivi ve zıpkın tabancaları, fünye ve fitiller, her türlü patlayıcı ve patlayıcı sistemleri, havai fişekler, işaretleme fişekleri, mayın ve askeri patlayıcılar, el bombaları, maytaplar, yüksek riskli yanıcı ve parlayıcılar, duman çıkartanlar, kimyasal biyolojik nükleer (NBC) maddeler (tıbbi amaçlı olanlar hariç), her türlü sörf tahtaları, ısı üreten araçlar, kimyasal biyolojik nükleer ve zehirli maddeler, oksijen tüpleri (kimyasal oksijen üreticiler, dalgıç tüpleri, sıvı oksijen tüpleri), köpek kovucu spreyler, yangın söndürücüler, 2 kilogramdan fazla kuru buz, kendiliğinden parlayan maddeler, sağlık hizmetlerinde kullanılmakta olan maddeler hariç radyoaktif maddeler, zehirler ve zirai mücadele ilaçları, bulaşıcı ve biyolojik tehlike içeren maddeler, biyolojik ya da kimyasal ajanlar, çözücüler, aşındırıcılar, sökücüler, basınçlı gaz tüpü, hareket kısıtlatan ya da sakat bırakan spreyler, sıvı bataryalar ve asitler, her türlü çöp, sopa, urgan, halat, çelik halat, çakmak sıvıları ve gazları, meşale alevli çakmaklar (sadece ABD uçuşları için), taklit yanıcı maddeleri, güvenli olmayan her türlü kibrit (her yüzeyde yanabilen kibrit ), alkol oranı %70’i geçen içecekler ve sıvılar (kolonya vb.), duman çıkartan ürünler (sis bombası vb.), keskin ve sivri uçlu olmayan maddeler, kalın sopalar (golf, kriket, beyzbol, hokey, lakros sopaları), kürekler (kano vb.), kelepçeler, her türlü ıstakalar (bilardo), kaykay, balıkçılık malzemeleri ve olta, buz kıracakları, makaslar, dikiş iğnesi, çakı, çok amaçlı çakı, tıraş jileti, kesici bıçak, usturalar, metal kesici, tirbuşon, 6 cm’den büyük tırnak makası, dağcılık ile ilgili olan malzemeler, törpü, şiş, ucuz sivri şemsiye, kayak yürüme ve kayma bastonları, dövüş sanatı ve salt saldırı ve savunmada kullanılmakta olan her türlü malzeme, maket bıçağı, buz patenleri, kalem bıçağı, her türlü marangozluk aletleri, av amaçlı bıçaklar, medikal kesici aletleri, matkap, elektrikli testere, havai fişekler, maytaplar ve plastik patlayıcılar.
İç Hat ve Dış Hat Serbest Bagaj Hakkı ve Fazla Bagaj Ücretleri Nelerdir?
Yolcuların belirli bir miktar bagaj hakkı bulunmaktadır. Havayolu şirketine göre ise de serbest bagaj hakkı ve fazla bagaj ücretleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle iç hat ve dış hat serbest bagaj hakkı ve fazla bagaj ücretleri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız uçuşunuzu gerçekleştireceğiniz havayolu şirketine danışarak bagaj ücretleri hakkında kesin bilgi edinebilirsiniz.
Aşağıdaki bağlantıları tıklayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Pegasus Fazla Bagaj Hakkı ve Ücretleri
Thy Fazla Bagaj Hakkı ve Ücretleri
Anadolu Jet Fazla Bagaj Hakkı ve Ücretleri
Sun Express Fazla Bagaj Hakkı ve Ücretleri
El Bagajında Sıvı Kısıtlama Prosedürü
El bagajlarına güvenlik amacı ile sıvı kısıtlama prosedürü getirilmiştir. Bu prosedüre göre el bagajlarında, ağzı kilitli olan 1 litrelik torba içerisinde her biri en fazla 100 mililitrelik kaplarda bulunmakta olan sıvı, jel ve aerosol taşınabilir. 100 mililitreden büyük olan sıvılar, çok altında yer almakta olan bagaja verilir. Bu kısıtlamalara şampuan, kontakt lens sıvıları, sıvı yiyecekler, maskara, su ve şurup gibi içecekler, tıraş köpükleri, deodorantlar ve diş macunları dâhildir.
Reçeteli ilaçlar ve bebek mamaları ise bu sıvı kısıtlama prosedürüne dâhil değildir. Ancak kontrol noktasında bulunmakta olan güvenlik görevlileri, güvenlik amacı ile sizden bu bebek mamalarını tatmanızı isteyebilir.
Bagajınızda ne kadar sıvı yada alkol taşıyabileceğinizi merak ediyorsanız https://plusfly.com/ucakta-alkol-tasima/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bagaj Hasarı Sonrası Yapılması Gerekenler
Uçak yolculuğu yaparken bagajınız hasar alabilir. Bagajının hasar görmesi ya da kaybolması gibi bir sorunla karşılaştığınız zaman zararın size geri ödenebilmesi için en kısa sürede havayolu şirketi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Seyahat öncesinde çantanıza koyduğunuz eşyaların listesini yapmak ve özellikle değerli olan eşyalarınızı belirtmek, bagajınız kaybolduğu ya da hasar gördüğü zaman sizi kurtaracak olan eylemlerden biridir.
Uçuş sonrasında bagajınızı hasar gördüğünü fark ettiğinizde kayıp eşya bürosuna durumunuzu belirtmeniz gerekmektedir. Bagajınız uçaktan çıkmadığında yani kaybolduğunda ise kayıp eşya bürosuna gidip bagajının kayıp olduğuna dair bir belge doldurmanız gerekir. Doldurmuş olduğunuz bu form ile bagajınızın bulunmasını ya da zararınızın tanzim edilmesini istemiş olursunuz. Bagajınızın hasar gördüğünü fark ettikten sonra 7 gün içerisinde havayolu şirketine danışmanız gerekiyor. Bunların dışında seyahat öncesinde kapsamlı seyahat sigortaları alarak bagaj hasarı ya da bagaj kaybolması gibi maddi kayıpları kolay bir şekilde karşılayabilirsiniz.
Hasarlı bagaj hakkında daha detaylı bilgi ve ödeme takibini nasıl yapacağınız ile ilgili bilgileri Hasarlı Bagaj Bildirimi, Takibi, Ödemesi konulu sayfamıza göz atabilirsiniz.