Thy Uçak Bileti Değişikliği


Uçak bileti satın aldıktan sonra işlerinizle ilgili ya da başka bir sebepten ötürü uçak bileti değişikliği yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bilet değişikliği yaparken tüm hava yollarının belirlemiş olduğu değişiklik kuralları vardır. Promosyon biletlerde genellikle hiç bir işlem yapılamazken, promosyon olmayan ekonomi sınıfı biletlerde ise belirli bir ceza ücreti ödemenin yanında aldığınız biletin fiyatı ile değişiklik yapacağınız biletin arasındaki fiyat farkını da ödemeniz gerekecektir.

Hep birlikte uçak bileti değişikliği konusunu firma firma inceleyerek sizlere bu konuda detaylı bilgiler sağlamaya çalışalım. Eğer biletinizi değiştirmek değil de iptal ettirmek istiyorsanız Uçak bileti iptali nasıl yapılır konulu makalemize göz atabilirsiniz.

Hava yolları, 21. yüzyılda seyahat açısından en güvenilir, en hızlı ve artık birçok farklı ulaşım yöntemine göre daha ekonomik bir yöntem oluşturmaktadır. Ülkemizde de birçok farklı havayolu şirketi bulunması ile birlikte Türk Hava Yolları da devlet güvencesinde uygun fiyatlı bir şekilde hem yurtiçi hem de uluslararası uçuşlar için tercih edilmektedir. Ulusal havayolu firmamız olan Türk Hava Yolları, istediğiniz her dönem her lokasyon için bilet satın alma işlemleri sağladığı gibi istenilen noktada uçak bileti değişikliği açısından da belirli kurallara bağlı olarak imkanlar sunmaktadır.

Uçak bileti değişikliği daha önceden ödemesi gerçekleştirilerek satın alınmış bir biletin farklı bir tarihe veya farklı bir lokasyona yönlendirilmesi ile değiştirilerek kullanılması işlemidir. Örnek olarak 20 gün sonrasında gerçekleştirilecek bir Ankara-Adana uçağı için uçuş bileti almış iseniz, yapacağınız uçak bileti değişikliği ile bu uçuşun tarihini 10 gün daha erteleyerek, 30 gün sonraki uçuşa aktarabilirsiniz. Bir diğer işlemde ise Ankara-Adana uçuşunu farklı bir uçuş olarak Antalya-İzmir uçuşuna aktarabilirsiniz.

THY Uçak Bileti Değişikliği Nasıl Yapılır?

Günümüzde internet üzerinden uçak bileti satın alma, uçak bileti iptali veya uçak bileti değişikliği gibi her işlem kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu kapsamda THY uçak bileti değişikliği işlemini gerçekleştirmek için de öncelikli olarak internet üzerinde online işlemlerin kullanılması tercih edilebilir. Ayrıca Türk Hava Yolları tarafından sunulan telefon iletişim hatlarının kullanılması vasıtasıyla da bu işlem yapılabilir.

THY bilet değişikliği işlemi herhangi bir uçuş için önceki bir tarihte satın aldığınız uçak biletinin herhangi bir bilgisinin yani özelliğinin değiştirilmesi işlemidir. Bu işlem Türk Hava Yolları firması üzerinde yapıldığı gibi iç hat uçuşları için hizmet veren AnadoluJet hava yollarında da aynı kurallar ve sistem ile gerçekleştirilmektedir. Ancak her iki noktada en önemli ayrıntı THY ve AnadoluJet tarafından sunulan uçak biletlerinde promosyon sınıfından satın alınmış bir uçak bileti için değişiklik işlemi yapılmamaktadır.

Türk hava yolları uçak bileti değişikliği işlemi gerçekleştirmeniz için sayfamız üzerinde satın alınmış biletlerde yine işlemleri sayfamız üzerinden başlatabilir veya firmanın sayfasını kullanarak direkt bir şekilde bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Yine bahsedildiği şekilde firmanın telefon hattı üzerinden yani 0850 302 54 93 numaralı telefon hattı üzerinden işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Pratik olarak THY uçak bileti değişikliği işlemleri gerçekleştirirken, genellikle bir ödeme farkı ortaya çıktığından dolayı bu ödeme farkını banka kartınız veya kredi kartınız ile sistem üzerinde güvenli ödeme koşullarını kullanarak ödeyebilirsiniz.

Uçak bileti değişikliği işlemlerinde Türk Hava Yolları firması tarafından sunulan dış hat uçuşlar ve iç hat uçuşları arasında farklı işlemler yer almaktadır. Genellikle Anadolu’nun tüm vilayetleri arasında ulusal havayolu firması tarafından gerçekleştirilen uçuşlarda AnadoluJet firması üzerinden hizmet verilirken, yine çoğu zaman yurt dışı uçuşlarda direkt olarak Türk Hava Yolları firması üzerinden hizmet verilmektedir. Bu nedenle iç hat uçak bileti değişikliği ile dış hat değişiklik işlemlerinin ayrı ayrı incelenmesi gerekebilir.

Türk Hava Yolları İç Hat Bilet Değişikliği Nasıl Yapılır?

Türk Hava Yolları tarafından iç hat uçuşlarda gerçekleştirilen bilet politikasına bakıldığında; promosyon sınıfı, ekonomik sınıf ve business olarak sunulan 3 farklı bilet türü bulunmaktadır. Bu bilet çeşitleri içerisinde daha önce bahsedildiği şekilde iç hat için satın aldığınız promosyon sınıf biletlerde tarih veya lokasyon değişimleri gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Yani THY uçak bileti değişikliği gerçekleştirmeniz için esnek sınıf ve ekonomik sınıf biletlerden veya daha üst sınıf biletlerden satın almış olmanız gerekir.

Esnek ekonomik sınıf bilet satın alan yolcular uçuş tarihine belirli bir süre kalana kadar uçak bileti değişikliği gerçekleştirebilir. Bu noktada en önemli ayrıntı, ekonomik biletler için yapılan değişiklik işlemlerinde uçuşa 1 saatten az kalmamış olması gerekmektedir. Fakat yine buna ek olarak 1 ile 12 saat kala süreç içerisinde gerçekleştirdiğiniz değişikliklerde, vergi ve hizmet bedeli hariç tutulmak üzere ödediğiniz bilet tutarı göz önünde tutularak, %30 gibi bir oran ile ceza bedeli ödeme zorunluluğu yer almaktadır. 12 saatten fazla süre bulunduğunda ise yine vergi ve hizmet bedeli hariç tutularak, ödenen bilet tutarı göz önünde bulundurulması vasıtasıyla %10 ceza oranı uygulanır.

Online işlemler veya telefon görüşmesi ile gerçekleştirdiğiniz Türk hava yolları uçak bileti değişikliği işlemlerinde uygulanan ceza işlemleri dışında ek ücretler ile karşılaşmanız mümkündür. Çünkü örnek olarak sizin bilet aldığınız günde sunulan bilet fiyatları ile değişiklik gerçekleştirdiğiniz tarihteki bilet fiyatları arasında bir fark yer alıyorsa, bu farkın da ödenmesi gerekmektedir.

Bugün iç hat bilet değişikliği işlemlerinin en pratik şekilde yapılabildiği noktalardan birisini firma tarafından sunulan mobil telefon uygulaması oluşturmaktadır. Bu uygulama içerisinde bilet değişikliği bölümüne giriş gerçekleştirdikten sonra aktif biletleriniz arasında seçim yapabilir ve bu bilet için değişiklik yapmak istediğinizi belirterek gereken sayfaya yönlendirilirsiniz.

Türk hava yolları uçak bileti değişikliği işlemleri gerçekleştirilirken, belirtilen sayfada uçuş tarihini farklı bir gün olarak seçebilir veya istenilen konumda uçuş lokasyonunda değişiklik gerçekleştirip, farklı bir noktaya uçmayı da tercih edebilirsiniz. Her iki durumda da uçuşa kalan süre bağlamında gereken ceza miktarını ve yaptığınız değişiklik sonucunda ortaya çıkan fiyat farkını ödemeniz ile işlem tamamlanır.

En önemli kural olarak iç hat uçak bileti değişikliği için ülke içi uçuşlar açısından alınmış bir biletin yurtdışı uçuş bileti olarak değiştirilmesi mümkün olmamaktadır. Ayrıca ekonomi sınıf biletlerde A sınıfı ve B sınıfı gibi ayrı sınıflar bulunduğundan dolayı B sınıfı ekonomik biletler daha yüksek fiyat ile satıldığından dolayı bu biletler ile değişim yapmak istediğinizde, Business sınıf kuralları ile işlem gerçekleştirilir. Uçuşunuz aktarmalı uçuş olduğunda da yine benzer kurallar ile işlem sağlanır.

Türk Hava Yolları Dış Hat Bilet Değişikliği Nasıl Yapılır?

İç hat uçak bileti değişikliği gerçekleştirilirken yer alan kural ile benzer bir şekilde dış hat işlemlerinde de promosyon biletlerde değişiklik işlemi gerçekleştirilmemektedir. Yine dış hat değişim işlemlerinde de online işlemler veya çağrı merkezi üzerinden işlem yapılması ile sonuca ulaşmak mümkün olacaktır.

Dış hat uçak bileti değişim işlemleri gerçekleştirilirken, Türk Hava Yolları tarafından sunulan kurallar göz önünde bulundurulduğunda, en düşük sınıfta ekonomi sınıfı ve üstü biletlerde yine belirtilen ceza miktarlarının ödenmesi ve uçuş fark miktarlarının ödenmesi ile bilet değişikliği yapılabilir.

Türk Hava Yolları yurtdışı uçuşlarda ekonomi esnek ve ekonomik kısıtlı gibi farklılıklar sağlarken, aynı şekilde business biletlerde de esnek promosyon ve kısıtlı gibi sınıflar sunmaktadır. Biletlerde esnek sınıf ve üst sınıf biletleme gerçekleştirilmiş ise daha sonra gerçekleştireceğiniz tarih değişikliği ve lokasyon değişikliği işlemlerinde ceza ödeme durumu ile karşılaşmadan sadece istediğiniz yeni biletin sınıf fark ücretini ve hizmet fark ücretlerini ödeyerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Ücretsiz THY Uçak Bileti Değişikliği Nasıl Olur?

Türk Hava Yolları firması bazen uçuş koşullarında veya havaalanı koşullarında değişiklikler yaşandığı için uçuş iptalleri gerçekleştirmektedir. Bu gibi durumlarda firma yolcuları için bir defaya mahsus olmak üzere iptal edilmiş olan bu uçuş biletinin başka bir tarihe ücretsiz şekilde aktarılması için şans tanımaktadır.

Uçuş iptali sonrasında bilet değişim işlemlerinde çoğu zaman farklı bir uçuş sınıfında bilet alma işlemi gerçekleştirseniz veya farklı bir lokasyon seçseniz dahi telafi değişikliği gerçekleştirildiği için fark talebi dahi bulunmamaktadır. Ayrıca firma belirli dönemlerde ve pandemi koşulları gibi süreçler içerisinde yolcuları için bu konuda özel imkanlar sunabilmektedir.

THY İç Hat Bilet Değişikliği Kuralları

THY iç hat promosyon sınıfı biletlerde bilet değişikliği yapmak malesef mümkün değildir. Esnek ekonomik biletlerde değişiklik yapmak mümkündür. Ekonomik biletlerde uçuşa 1 saatten az kalan uçak biletlerine değişiklik yapılamaz. 1 ile 12 saat arası yapılan değişiklik işlemlerinde vergi ve hizmet bedeli hariç tutar üzerinden %30 oranında ceza bedeli uygulanmaktadır. Uçuşunuza 12 saatten daha fazla zaman var ise bu oran %10 olarak uygulanmaktadır.Ceza bedeli yanında mevcut uçuş ile değiştirmek istediğiniz uçuşun arasında ki fiyat farkını da ödemeniz gerekmektedir.

İç hat uçuşlarınız dış hat olarak değiştirilmesi mümkün değildir.  B sınıfı biletler ekonomi sınıfı olmasına rağmen fiyatı yüksek olduğundan dolayı değişiklik yapılırken Business sınıf kuralları uygulanmaktadır. İç hat aktarmalı olan uçuşlarda da bu kurallar aynen geçerlidir.

Business biletlerde ise uçuşa 12 saat kala istediğiniz gibi değişiklik yapabilirsiniz, 1-12 saat arasında ise %30 ceza bedeli ödemeniz gerekirken 1 saatten az kalan zamanlarda değişiklik işlemi yapılamıyor.

THY Dış Hat Bilet Değişikliği Kuralları

THY dış hat biletlerde economy promosyon sınıflarında genellikle değişiklik yapılamıyor fakat bu sınıftaki biletlerde bilet alırken bu kurallara dikkat etmenizde fayda olacaktır. Economy Kısıtlı sınıfında değişiklik uçuşa göre belli bir ceza alınarak yapılabilmektedir, burada fark belirtemiyoruz çünkü THY firmasında uçuşlara göre bu fark oldukça farklılık gösterebilmektedir. Economy Esnek sınıfında değişikliğinizi ceza ödemeden sadece sınıf farkını ödeyerek değiştirebilirsiniz.

Business sınıflarda da Business promosyon ve business kısıtlı sınıflarında belirli bir fark ödemeniz gerekirken Business Esnek te ise ceza ödemeden sadece var ise sınıf fark ücretini ödemeniz yeterli olmaktadır.

, ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir