Uçakta Evcil Hayvan Taşınması


Uçakta evcil hayvan taşınması, evcil hayvanları ile seyahat etmek isteyen birçok yolcu tarafından sürekli sorgulanan hususlardan biri olarak biliniyor. Söz konusu hayvan taşımacılığı olduğunda her bir havayolu şirketinin birbirinden farklı politikaları olabilir. Uygulanan prosedürler sadece havayolu şirketleri arasında değil aynı zamanda hayvanların kilolarına ve boyutlarına göre de farklılık göstermektedir.



Havayolu şirketlerinin uçakta evcil hayvan taşınması söz konusu olduğunda katı kurallarının olması, bir anlamda can taşımanın ehemmiyetine binaen ortaya çıkar. “Uçağa evcil havyan alınıyor mu?” sorusu ise birçok yolcu tarafından sürekli merak edilen konulardan biridir. Gerekli kaideler uygulandığında uçağa evcil hayvan alınması olanaklı olmaktadır.

Bu yazımızda havayolu şirketlerinin uçakta evcil hayvan taşıma prosedürleri, kuralları, uçakta evcil hayvan taşıma ücretleri, evcil hayvan ile uçak seyahati yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında merak edilenleri derledik.

Bu sayfada aşağıdaki konularda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Uçakta Evcil Hayvan Taşınması Nedir ve Nasıl Yapılır?

evcil hayvan taşıma

Uçakta hayvan taşıma, kurallar çerçevesinde gerçekleştirilebilen işlemlerden biridir. Evcil hayvanlar çoğu zaman insanlar için yanlarından ayıramayacakları bir dost gibi görülür. Bununla birlikte evcil hayvanların sahiplerine bağımlı olarak yaşamaları da yolcuların uçakta evcil hayvan taşımak istemelerinin en büyük nedenleri arasında yer alıyor.

Uçakta evcil hayvan taşınması, havayolları tarafından ortaya konulan kurallar dâhilinde gerçekleştirilmektedir. Bu kurallar arasında evcil hayvana ait bazı belgeler, kilo ve yaş bilgisi gibi bilgiler talep edilmektedir. Uçakta evcil hayvan taşımak için uçuş süresinden en az 48 saat önce (bu süre havayollarına göre değişiklik gösterebilir) hayvan taşıma talebini bildirmeniz gerekir.

Bilet alırken evcil hayvan taşıma talebinde bulunarak bu süreci çok daha kolay hale getirebilirsiniz. Peki, Türk Hava yolları evcil hayvan taşıma kuralları nelerdir?



Türk Hava Yolları Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

Thy evcil hayvan rezervasyonu için Thy İletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Türk Hava Yolları evcil hayvan taşınması ve koşulları, belli kuralları kapsar. Bu kuralların yerine getirilmesi ile THY evcil hayvan taşıma işlemleri gerçekleştirilmektedir. Evcil hayvan taşımak için ödemeniz gereken bir ek ücret bulunmaktadır. Bu ücretin ne kadar olacağı ise hayvanın kilosuna, yaşına göre değişiklik gösterebilir. Türk Hava Yolları ile evcil hayvan taşımacılığı işlemlerini gerçekleştirebilmek için uygulamanız gereken adımlar aşağıdaki gibidir;

  • Evcil hayvan ile seyahat edebilmek için öncelikli olarak yolcu bilgilendirme formu doldurmanız gerekir. Bu formun doldurulmasının zorunlu kılınmasının ana amacı sağlık ve güvenlik önlemlerinin yerine getirilmesidir.
  • Evcil hayvan taşıma ücreti seyahat edilen güzergâha göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle evcil hayvanınızı yanınızda taşıyabilmeniz için gerekli evrakları yanınızda bulundurarak havaalanında ek ücret ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ek ücret ödendikten sonra gerekli kurallara uyularak Türk Hava Yolları ile evcil hayvan taşımacılığı gerçekleştirilebilmektedir.
  • THY evcil hayvan rezervasyonu işlemi uçuştan en az 6 saat önce gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde evcil hayvanların uçağa kabulü mümkün olmamaktadır. Bununla birlikte uçaklara alınabilecek olan evcil hayvan sayısı sınırlıdır. Bu nedenle THY evcil hayvan rezervasyonu işlemini kısa sürede gerçekleştirmeniz önerilmektedir.
  • Uçağa binişi olacak evcil hayvanın check-in işlemlerini kontuarlarda gerçekleştirebilirsiniz.
  • Evcil hayvanın kafesi üzerinde mutlaka isim ve sahip bilgisi bulunmalıdır. Bunun yanı sıra telefon numarası, adres gibi faydalı bilgiler de yer almalıdır.
  • Evcil hayvana ait aşı belgesi, sağlık belgesi ve benzeri gerekli evrakları rezervasyon sırasında yanınızda bulundurmalısınız.
  • Unutulmamalıdır ki evcil hayvanlar bagaj ağırlığına dâhil değildir. Evcil hayvan taşımak için havalimanında ekstra ödeme yapılmaktadır. Bu nedenle evcil hayvanınızın ağırlığı bagaj ağırlığına dâhil değildir.

Evcil hayvanlar kabinde ve bagaj bölümünde taşınabilmektedir. Evcil hayvanın kabinde taşınması için ise bazı niteliklerin yerine getirilmesi gerekir. Eğer evcil hayvanınızın ağırlığı toplam 8 Kg’dan fazla ise kabinde yolculuk mümkün değildir. Ancak evcil hayvanın kafesi ile birlikte toplam ağırlığı 8 kg’dan az ise kabinde taşınması mümkündür. Bununla birlikte kafes ebatları aşağıda yer alan ebatları geçmemelidir;

23 cm × 30 cm × 40 cm

Yukarıda yer alan ebatları geçmeyen kafesler kabinde taşınabilir. Ayrıca kafesin yumuşak yüzeyli olması ya da pet bag çantalarda taşınması gerekir. Hamile olan evcil hayvanlar uçuşa kabul edilmez. Bununla birlikte kedi ve köpek taşımak için 10 haftadan küçük olan evcil hayvanlar uçuşlara kabul edilmez.

Pegasus Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

pegasus evcil hayvan

Pegasus evcil hayvan rezervasyonu için Pegasus İletişim 444 sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Pegasus ile evcil hayvan taşıma koşulları kapsamında öncelikli olarak evcil hayvan taşıma rezervasyonu yapılmalıdır. Bu rezervasyon sırasında evcil hayvana ait aşı belgesi, sağlık belgesi gibi evraklar istenmektedir. Pegasus uçuşlarında taşınabilen evcil hayvan türleri aşağıdaki gibidir;

  • Kedi,
  • Köpek,
  • Kuş (sadece iç hat uçuşlarında taşınabilmektedir).

Pegasus ile evcil hayvan taşınması oldukça sınırlıdır. Taşınabilen evcil hayvanlar sadece kedi, köpek ve kuş cinsleri olarak biliniyor. Bununla birlikte kabin içerisinde evcil hayvan taşımak için 32 cm × 32 cm × 50 cm olarak ebatlarından büyük kafesler kabul edilmemektedir. Yolcular tarafından kafesle taşınmak üzere rezervasyonu yapılan kabin içinde taşınacak evcil hayvanların 8 Kg’dan fazla ağırlığa sahip olmamaları gerekir. Bu toplam ağırlık içerisinde kafesin ağırlığı da mevcuttur.

Pegasus ile evcil hayvan taşınması, ek ücret dâhilinde gerçekleştirilen bir işlemdir. 8 Kg’dan ağır olan evcil hayvanlar ise kargo bölümünde taşınabilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere gibi bazı ülkelere yurt dışından evcil hayvan kabul edilmemektedir. Bu nedenle yurt dışı çıkışlı tüm uçuşlarda evcil hayvan taşımak mümkün olmamaktadır.

Evcil hayvanların taşınabilmesi için mutlaka 3 ayını doldurması gerekir. 3 aydan küçük olan evcil hayvanlar uçak ile taşınamaz.



AtlasGlobal Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

Atlas Global ile evcil hayvan taşımacılığı koşulları itibari ile THY koşullarına göre bir hayli sınırlı. Pegasus evcil hayvan taşımacılığı kurallarında olduğu gibi AtlasGlobal için de uçakta taşınmasına izin verilen hayvanlar sadece kedi, köpek ve kuşlar ile sınırlandırılmaktadır. Bununla birlikte evcil hayvan kafeslerinin de 45 cm × 35 cm× 23 cm ölçülerinden büyük olmaması gerekir.

2 köpek ve 2 kuşu aynı kafeste taşınabilmektedir ancak iki kedi aynı kafeste taşınamamaktadır. 8 Kg’a kadar olan ağırlıklardaki evcil hayvanlar kabinde taşınabilirken üzeri kargo bölümünde taşınmaktadır. Bununla birlikte yurt dışı uçuşlarda bazı ülkelere evcil hayvan taşınması mümkün görülmemektedir.

AtlasGlobal yurt dışı uçuşlarında mutlaka varış noktasına evcil hayvan taşınıp taşınmadığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca evcil hayvan taşımak için ödemeniz gereken ek ücret bulunmaktadır. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için 48 saat önceden gerekli adımların atılarak müşteri temsilcileri ile görüşme sağlanması gerekmektedir. Rezervasyon işlemleri yapıldıktan sonra evcil hayvanınız için check-in işlemlerini havaalanlarında bulunan kontuarlardan gerçekleştirebilirsiniz.

Atlas Global evcil hayvan rezervasyonu için Uçak Bileti İletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.



AnadoluJet Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

Anadolu Jet evcil hayvan rezervasyonu için Anadolu Jet İletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

AnadoluJet ile evcil hayvan taşıma koşulları ile Türk Hava Yolları evcil hayvan taşımacılığı koşulları birbirine benzerlik göstermektedir. Kabin içerisine alınabilecek evcil hayvanların kafesleri en fazla 23 cm × 40 cm × 55 cm boyutlarında olmalıdır. Uçuşlarda evcil hayvan taşınabilmesi için varış konumunda da evcil hayvan kabulü olması gerekir.

Bazı ülkeler uçuşlarda evcil hayvan kabul etmemektedir. Bu nedenle varış noktası göz önünde bulundurularak evcil hayvan taşıma işlemleri gerçekleştirilmelidir. AnadoluJet evcil hayvan taşıma ücretleri hayvanların kilosuna ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Evcil hayvanlar 8 kilogramın altında ise kabinde taşınabilirken 8 kilogramın üzerinde olan evcil hayvanlar bagaj bölümünde taşınabilmektedir.

Uçakta taşınması yasaklı olan bazı hayvan cinsleri tüm havayolu şirketleri tarafından kabul edilmemektedir. Uçağa hayvan kabulü sırasında öncelikli olarak yolcuların ve bununla birlikte uçakta bulunacak diğer hayvanların güvenliği göz önünde bulundurulur. Bu nedenle birçok havayolu şirketi kedi, köpek ve kuş cinslerinden başka hayvan cinsini uçağa kabul etmemektedir.

Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

evcil hayvan taşıma ücretleri

Uçakta evcil hayvan taşıma ücretleri bazı hususlar göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Havayolu şirketleri tarafından belirlenen bu ücretler evcil hayvanların büyüklüğüne, ağırlığına ve uçuşun yapılacağı bölgeye göre değişiklik gösterir. İç hat uçuşlarında evcil hayvan taşıma ücretleri dış hat uçuşlarına göre daha uygun olmaktadır.

Bununla birlikte uçuşlarda evcil hayvanlar için alınan ek ücretler, havayolu şirketleri tarafından belirlendiğinden değişiklik gösterebilir. Havayolu şirketleri tarafından belirlenen evcil hayvan taşıma ücretleri ek ücret olarak verilmektedir.

Yolcular uçakta evcil hayvan taşıma işlemleri için önceden rezervasyon yaptırmalı ve havaalanında kontuar bölümünde evcil hayvanınız için de check-in işlemlerini gerçekleştirmelisiniz.

 

İç Hat Uçuşlarında Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

Evcil hayvan taşıma ücreti iç hat uçuşlarında kafes dahil 0-8 kg 60 tl, 8-15 kg 120 tl, 15kg ve üstü için 180 tl dır.

İç hat uçuşlarında evcil hayvan taşıma ücretleri, hayvanların ağırlıklarına ve boyutlarına göre değişiklik gösterir. Havayolu şirketi tarafından belirlenen bu ücretler dönemsel olarak da farklılık gösterebilir. Her bir havayolu şirketinin uçuşa kabul ettiği evcil hayvan cinsleri de birbirinden farklı olabilir.

Türk Hava Yolları birçok cins hayvanı kabul ederken Pegasus Hava Yolları sadece kedi, köpek ve kuş cinsinde olan evcil hayvanları uçuşa kabul etmektedir.

Evcil hayvanların fiziksel durumu, yolcular ve diğer evcil hayvanlara zarar verip vermeyecekleri gibi hususlar uçuşta evcil hayvan ulaşımının olanaklı olmasında etkilidir.



Dış Hat Uçuşlarında Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

Dış hat uçuşlarında evcil hayvan taşıma ücreti kafes dahil 0-8 kg dolar kuruna bağlı olarak 180 tl dır.

8 kg üstünde evcil hayvanlar dış hatlarda uçuşa kabul edilmiyor.

Dış hat uçuşlarında evcil hayvan taşıma ücretleri farklılık gösterebilmektedir. Hayvanların kilosu, boyutu ve cinsine göre değişiklik gösteren ücretler havayolu şirketlerine göre de farklılık gösterebilir. Dış hat uçuşlarında bazı ülkeler evcil hayvan taşınmasına olanak tanımamaktadır. Bu gibi durumlarda evcil hayvan taşıma ücretleri ne olursa olsun uçuşa evcil hayvan da kabul edilmemektedir.

Evcil Hayvan Pasaportu Nedir, Nasıl Çıkarılır?

evcil hayvan pasaportu

Evcil hayvan pasaportu, evcil hayvanı ile birlikte yurt dışına uçuş yapmak isteyen yolcular tarafından sıkça sorgulanıyor. Evcil hayvan pasaportu çıkartmak için işlemlere seyahatten en az 120 gün önce başlamanız önerilmektedir. Söz konusu evcil hayvanlar olduğunda uzun süreli yurt dışı seyahatlerine evcil hayvanlarınızı yanınızda götürmeniz için gerekli olan ilk evrak evcil hayvanınıza ait pasaporttur.

Evcil hayvan pasaportunda yer alan bilgiler arasında evcil hayvanınızın adı, sahibin adı, soyadı, adresi ve telefon bilgileri yer alır. Bununla birlikte evcil hayvan hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler de bu evrakta yazmalıdır. Pasaportlarda evcil hayvanın fotoğrafı, cinsi, yaşı ve mikroçip numarasını bulundurmalısınız. Bunlar yurt dışı uçuşlarında havayolu şirketleri tarafından zorunlu olarak sağlanması gereken bilgiler arasında görülmektedir.

Evcil hayvanınızın aşı ve bakımlarının tam olduğundan emin olur. Gerekli mama ve ilaçları temin edin. Evcil hayvanınıza mikroçip taktırmalısınız. Bu işlem beraberinde evcil hayvanların korunmasını ve bulunabilir olmasını sağlamaktadır.



Uçakta Evcil Hayvan ile Seyahatte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uçakta evcil hayvan ile seyahatte dikkat edilmesi gerekenler, birçok konuda evcil hayvan sahiplerinin dikkatli olması gereken hususlardır. Söz konusu evcil hayvan taşımacılığı olduğunda havayolu şirketlerinin çok ciddi ve net kuralları bulunuyor. Evcil hayvanların beslenme durumundan tutun da taşınma süreci boyunca nasıl kafeslerde bulunmaları gerektiğine kadar birçok konuda önem taşıyan bu hususlar evcil hayvan sahipleri tarafından mutlaka dikkatle uygulanmalıdır.

Uçakta evcil hayvan ile seyahat etmek için ilk yapmanız gereken rezervasyon yaptırmaktır. Her uçağın alabileceği evcil hayvan sayısı kısıtlıdır. Bu nedenle rezervasyon yaptırarak uçakta evcil hayvan ile seyahat etmek olanaklı hale gelmektedir. Uçağın alabileceği evcil hayvan kapasitesinin tamamlanmış olması evcil hayvan ile seyahat etmeyi engelleyebilir.

Evcil hayvan taşıması konusunda rezervasyon yaptırırken havayollarının talep ettiği evrakları da hazırlayarak süreci hızlandırabilirsiniz. Yazımızda evcil hayvanların taşınması için gerekli olan evraklar bulunmaktadır.

Uçakta Evcil Hayvan Taşımacılığında Sıkça Sorulan Sorular

Uçakta evcil hayvan taşınmasında sıkça sorulan birçok soru bulunmaktadır. Bu sorular temelde evcil hayvanların kabinde taşınıp taşınamayacağı, ek ücret miktarı, evcil hayvan kabul eden ülkeler,  evcil havyan taşımacılığı için rezervasyon gibi konularda soruluyor. Aşağıda yer soruların her biri uçakta evcil hayvan taşınması sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor.

Bu soruların her biri hakkında merak edilenler ve bilgilendirici cevaplar için okumaya devam edebilirsiniz.



            Evcil Hayvan ile Seyahat Koşulları Nelerdir?

Evcil hayvan ile seyahat koşulları, evcil hayvanlarını seyahatleri boyunca yanında taşımak isteyen birçok yolcu tarafından sürekli sorgulanmaktadır. Evcil hayvanlar ile seyahat beraberinde birçok kuralı da beraberinde getirir. Bu kuralların sağlanması koşulu ile evcil hayvanlar ile seyahat etmek mümkündür. Evcil hayvanlar ile seyahat ederken evcil hayvanların taşıma kurallarına uygun olarak taşınması, gerekli sağlık evraklarının önceden hazırlanmış olması gerekir.

Ayrıca evcil hayvanların hiçbir yolcuya ve beraberinde bulunan hiçbir hayvana zarar vermemesi, uygun kafesler ile taşınması gerekir. Evcil hayvan ile seyahat edilemeyen bazı durumlar da bulunmaktadır. Birçok havayolu şirketi kedi, köpek ve kuş dışında evcil hayvan taşımacılığı yapmamaktadır. Bazı tehlikeli hayvanlar da güvenlik nedeni ile uçuşa kabul edilmiyor.

Hayvanların uçuşa kabul edilmesinde etkili olan bir diğer faktör de varış ülkesinin evcil hayvan kabulü olup olmamasıdır. Bu gibi faktörler göz önünde bulundurularak evcil hayvan ile seyahat edilmesi mümkün olabilmektedir.

            Uçuşa Kabul Edilen ve Kabul Edilmeyen Evcil Hayvanlar Hangileridir?

Bazı hayvan cinsleri uçağa kabul edilmez. Bu hayvanlar görece tehlikeli olması, diğer evcil hayvanlar ve yolcuların sağlıkları için tehlike oluşturması nedeni ile uçağa alınmamaktadır. Uçağa alınmayan hayvan cinslerini maddeler halinde inceleyebilirsiniz;

  • Amerikan Pitbull Terrier,
  • Pitbull Terrier,
  • Dogo Argentino,
  • Amerikan Staffordshire Terrier,
  • Japanese Tosa,
  • Fila Brasileiro,
  • Caucasian Ovcharka,
  • Amerikan Bulldog,
  • Douğe De Bordeux,
  • Bandg tosa Inu,
  • Doberman,
  • Presa Canario,
  • Mastiff,
  • Wolf dog,
  • Rottweiler,
  • Hybrids,
  • Afrika Gri Papağanı.

Yukarıda yer alan hayvanlar uçağa kabul edilmemektedir. Bununla birlikte aynı anda uçakta kedi ile köpek cinsi evcil hayvanlar kabinde bulundurulamaz. Yolcular ve hayvanların birbirleri için tehlike arz eden durumların engellenmesi gerekliliği ile bir kedi ile bir köpek aynı anda uçak içerisinde farklı kabinlerde olsa dahi bulundurulamaz. Köpek ve kuşların aynı uçakta kabinde bulundurulması sayı sınırlaması ile mümkündür.

Ayrıca kabinde tek bir kafeste ikiden fazla hayvan taşınması da mümkün değildir. Aynı kafeste iki hayvan taşınması durumunda iki hayvanın kafes ile birlikte toplam ağırlığının 8 kg’ı geçmemesi şarttır.

Evcil hayvanların birbiri ile birlikte yaşama alışkanlığı olması koşulu ile 2 aynı cins tek kafeste taşınabilmektedir. Uçağın kargo bölümünde taşınacak hayvanlar için aynı kafeste en fazla 3 kardeş hayvan taşınabilmektedir. Bu hayvanların 10 ile 24 hafta arasında yaşlarda olması gerekir.

            KKTC Varışlı Uçuşlarda Evcil Hayvan Kabulü

KKTC varışlı uçuşlarda evcil hayvan kabulü için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Öncelikli olarak KKTC Veteriner Dairesi tarafından verilen ithalat ruhsatının alınması şartı bulunmaktadır. Bu ruhsat alındıktan sonra ruhsatın geçerlilik süresi boyunca KKTC uçuşlarına evcil hayvan kabul edilebilmektedir. Ruhsatın geçerlilik süresi ise 60 gün olarak biliniyor.

KKTC uçuşları yapılmadan en az 48 saat öncesinde Türkiye’de verilen ihracat sağlık sertifikasının elde edilmiş olması gerekir. Ayrıca kedi ve köpek gibi hayvan cinslerinin aşılarının tam olduğunun, sağlıklı olduklarının garantisi olarak görülen sağlık karnelerini, pasaportlarını da havayolu şirketlerine arz etmeniz gerekir.

Bu şartların sağlanmasından sonra KKTC varışlı uçuşlarda evcil hayvan kabulü gerçekleştirilmektedir.

 

,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir