Thy Bagaj kuralları


Türk Hava Yolları, dünya genelinde uçuşlar gerçekleştiren ve havayolu ulaşımında sıkça başvurulan havayolu şirketlerinden biridir. Havayolu ulaşımının yurtdışı aktarmalı uçuşlarda da en sık tercih edilen ulaşım kanallarından biri olduğu da biliniyor. Çok kısa sürelerde çok uzun mesafeleri kat etmenizi sağlayan havayolu ulaşımını kullanırken mutlaka uymanız gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Yolculuk boyunca yanınızda taşıyabileceğiniz bagajlarınız da bu kurallara tabidir.

Türk Hava Yolları, yolcularının seyahat boyunca güvenliklerini önceleyen bir hava yolu şirketidir. Bu nedenle de yolcu güvenliği ve taşıma kuralları açısından belli kısıtlamalar ve şartlar kapsamında uçağa bagaj kabul etmektedir. Bu yazımızda Türk Hava Yolları ile uçuş gerçekleştirirken uymanız gereken bagaj kurallarına yer verdik. Bagaj taşırken bilmeniz gerekenler, kabin bagajı ve uçak altı bagajı hakkında uygulanması gereken kurallar, fazla bagaj ücretleri ve benzeri birçok konuda merak edilenleri Türk Hava Yolları bagaj kuralları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Türk Hava Yolları ile yapacağınız uçuşlarda özellikle bagaj söz konusu olduğunda uygulamanız gereken bazı kurallar bulunuyor. Bu kurallara uymayan bagajlar uçağa kabul edilmez. Bazı durumlarda yolcular ücretsiz bagaj taşıma kapsamında bulunan kilogram sınırını aşabilir. Bu gibi durumlarda ekstra ödeme yaparak bagaj hakkı satın almanız mümkün. Ancak bagaj hakkı satın alsanız dahi taşımak istediğiniz yükler için uyulması gereken bazı kriterler bulunuyor. Bu kriterleri maddeler halinde yazımızın devamında inceleyebilirsiniz.

  • Yolcunun uçakta taşımak istediği bagajların her biri en fazla 32 kg olabilir. Bir bagajın 32 kg ağırlığından fazla olması durumunda ekstra bagaj alınsa bile uçağa alınması mümkün değildir. Bagajınızı hazırlarken mutlaka toplam ağırlığını hesaplayarak yolculuğa hazır hale getirmelisiniz. Toplam yükünüz 32 kg’dan fazla olduğu durumlarda bu ağırlığı birden fazla bagaja bölebilirsiniz.
  • Bagaj içerisinde taşınması yasaklı olan gıda malzemeleri bulunmamalıdır. Birçok ülkeye girişte taşınması sakıncalı olarak değerlendirilen gıdalar ülkeye kabul edilmemektedir. Bu durum beraberinde yolcunun bagajını havaalanında bırakmasını zorunlu kılabildiği için uçuş öncesinde kontroller sağlanmış olmalıdır.
  • Çocuk kategorisine giren yolcuların bagaj hakkı, yetişkin yolcular için temin edilen bagaj hakkı ile aynıdır. Bebek yolcuların bagaj hakkı ise uçuş başına 10 kg olarak belirlenmiştir. Parça bagaj uygulaması gerçekleştirildiğinde bebek için 23 kg kadarlık bagaj hakkı bulunur. Bununla birlikte bebekler için kullanılan pusetler de yolculuğa kabul ediliyor. Yolculukta puset taşımak için pusetin yüksekliğinin 115 cm’i geçmemesi koşulu bulunmaktadır.
  • Birden fazla havayolu ile aktarmalı olarak uçuş gerçekleştireceğinizde uçuşunuzda taşıyabileceğiniz bagaj hakkı kısıtlamaları IATA tarafından belirlenmektedir. Hangi havayolu şirketinin kurallarının uygulanacağı IATA tarafından netleştirilerek yolcuya bildirilmektedir. Bununla birlikte bazı uçuşlarda da ilk uçuş gerçekleştirilen havayolu şirketinin kuralları uygulanır. Farklı havayolları ile gerçekleştireceğiniz uçuşlardan önce bagaj hakkı uygulamaları hakkında bilgi almak için Türk Hava Yolları iletişim kanallarını kullanabilirsiniz.

Yurt içi uçuşları bagaj hakkı

Türk Hava Yolları uçak altına koyabileceğiniz ücretsiz olarak yolcularına tanıdığı ekonomi sınıfında ki yolcular için en fazla 20 kg dır.

Yolculuğunu business kabinde yapacak yolcularımız için ise bagaj hakkı en fazla 30 kg olarak belirlenmiştir.

Bazı promosyon sınıfı biletlerde ise bagaj hakkı daha az olmakla birlikte 15 kg olmaktadır.

Eğer yolculuğunuzda yanınızda bir de bebek var ise bebeğe ait 10 kg dır. (bagaj taşıma hakkı ile birlikte bir adet de bebek arabası götürme şansı verilmektedir.

Yukarıda verdiğimiz bilgiler ne kadar sabitte olsa siz yine de bagaj hakkınızı tam olarak Thy İletişim Hattını veya Türk hava yollarını arayarak bilgi sahibi olmanız uçuş esnasında karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorunun önüne geçmek için faydalı olacaktır.

Türk Hava Yolları ile uçuş yapacağınız durumlarda taşıyabileceğiniz maksimum bagaj hakkı aldığınız bilete göre değişiklik gösterebilir. Maksimum bagaj kg kapasitesini aştığınız durumlarda da ekstra ödeme yaparak bagajınızı yolculuğunuz boyunca yanınızda taşıyabilirsiniz.



Yurt dışı uçuşları bagaj hakkı

Promosyon sınıfı biletlerde 20 kg, Ekonomi sınıfı biletlerde 30 kg ve Business sınıf biletlerde 40 kg olarak belirtilmiştir.

Bebek yolcularda ise bagaj hakkı 10 kg dir.

Bazı uzak dış hat uçuşlarında ise parça olarak bagaj taşıyabilirsiniz. Azami hak 2 parça olup ekonomi sınıfı parça başına en fazla 23 kg taşıyabilir, business sınıf ise 32 kg taşıyabilir. Parça sistemine dahil olan ülkeler (Amerika, G. Amerika, Kanada, Arjantin, Kolombiya, Panama, Küba, Venezuela, Nijerya, Nijer, Gana, Fildişi Sahili, Senegal, Moritanya, Kamerun, Burkina Faso, Gabon, Çad ve Dem. Kongo Cum., Benin Halk Cumhuriyeti, Mali, Guinea, Sudan, Angola, Mauritius, Madagaskar, Seyşeller, Japonya, Sierra Leone ) olarak THY sisteminde belirtilmiştir.

Türk Hava Yolları ile yurtdışına yolculuk yapacağınız durumlarda yolculuğunuzu aktarma olmaksızın gerçekleştiriyorsanız doğrudan havayolu bagaj kurallarını esas alabilirsiniz. Başka havayolları ile aktarmalı olarak gerçekleşen uçuşlarda ise farklı prosedürler uygulanabilmektedir. Türk Hava Yolları uçuş bagaj hakkı bilgileri aşağıdaki gibidir;

  • Promosyon bilet sahibi yolcular için maksimum 20 kg,
  • Ekonomi sınıfı bilet sahibi yolcular için maksimum 30 kg,
  • Business sınıf bilet sahibi yolcular için maksimum 40 kg,
  • Bebek yolcular için maksimum 10 kg olarak belirlenen kg sınırlamaları bulunmaktadır.

Dış hat uçuşlarında kg usulü mü parça bagaj usulü mü değerlendirme yapıldığına dikkat ederek bagajlarınızı hazırlamanız önerilir. Böylece bagaj hakkınızdan maksimum verim ile faydalanmanız olanaklı hale gelebilir.

Bagaj hakları uçuş yapacağınız destinasyona göre değişme ihtimali olduğu için net bileti için thy iletişim hattını arayarak bilgi almanızda fayda vardır.

Thy Fazla Bagaj Ücretleri

Türk Hava Yolları üzerinden uçuş yaparken ücretsiz bagaj limitini aşmanız halinde fazla bagaj ücreti ödeyerek bagajlarınızı yanınızda taşıyabilirsiniz. Ancak bagajlarınızın fazla bagaj taşıma kuralları kapsamında uygunluk taşıması şartı aranmaktadır. Bununla birlikte bu uygulama kapsamında fazla bagaj taşıyabilmek için mutlaka bilet almış olmanız gerekmektedir. Online işlemler ile fazla bagaj satın alırken bu işlemi sadece bir kere gerçekleştirebileceğinizi unutmayın. Fazla bagaj satın alma işlemi online kanallar ile birden fazla kez gerçekleştirilemez. Fazla bagaj satın alma hakkında uymanız gereken diğer kurallar için aşağıda yer alan listeyi inceleyebilirsiniz.

  • Online işlemler aracılığı ile fazla bagaj alırken minimum 1 parça ( 5 kg), maksimum 10 parça (230 kg) ağırlıklarında bagaj satın alabilirsiniz.
  • Satın alınan her bir parça bagajın ağırlığı maksimum 32 kg olmalıdır. Bir parçanın 32 kg’dan fazla olması durumunda bagaj olarak kabul edilmesi mümkün değildir.
  • Online işlemler aracılığı ile fazla bagaj satın alma işlemleri uçuşa 2 saat kalana kadar gerçekleştirilmiş olmalıdır.
  • Bagajlarda parça sistemi kullanılan uçuşlar için ekonomi sınıfı kapsamında bilet sahibi olan yolcular için alabilecekleri 1 parça bagajın maksimum ağırlığı 23 kg iken Business sınıfı bilete sahip olan yolcuların alabilecekleri 1 parça bagajın maksimum ağırlığı 32 kg olabilir.
  • Ekonomi sınıfı bilet sahibi yolculardan her bir parça fazla bagaj için 23 kg ile 32 kg ağırlığında olmaları halinde ekstra olarak 80 USD ücret talep edilmektedir. Eğer iç hat uçuşu gerçekleştiriliyorsa taşınması talep edilen fazla kg başına 6 TL talep edilmektedir.
  • Fazla bagaj satışı her durumda gerçekleşmeyebilir. Uçağın yolcu ve bagaj kapasitesine bağlı olarak bazı durumlarda fazla bagaj satışı olmayabilir. Bu durumlarda önceden hazırlıklı olmak için fazla bagaj satın alma işlemlerini biletinizi aldıktan hemen sonra gerçekleştirmeniz önerilmektedir.

Türk Hava Yolları Kabin Bagajı Kuralları

Türk Hava Yolları ile gerçekleştireceğiniz uçuşlarda kabin bagajı taşırken uygulamanız gereken bazı kurallar bulunuyor. Yolcuların baş üstü dolaplarına yerleştirerek yolculuk ettiği yükler için kabin bagajı tabiri kullanılmaktadır. Kabin bagajı hazırlarken bagajlarınızın 8 kg’dan daha ağır olmamalarına dikkat etmelisiniz.  Bununla birlikte kabin bagajları şu ölçülerden daha büyük olmamalıdır: 55*40*23.

Kabin bagajlarınızın içerisine sıvı koymanız bazı şartlar ile mümkün hale getirilmiştir. Eğer yanınızda taşımak istediğiniz sıvıyı kilitli poşetlerde (kilitli poşet büyüklüğü 20*20 boyutlarından büyük olmamalıdır) sızdırma ve akma yapmayacak şekilde taşımanız olanaklı ise el bagajlarınızda sıvı madde taşıyabilirsiniz. Bununla birlikte taşınmak istenen her bir ürün 100 ml’den daha ağır olmamalıdır. Bu kısıtlama bebek mamaları hariç tutularak uygulanır. Yolculuk boyunca bebeklerin ihtiyaç duyacakları kadar mamanın kabin içerisine alınmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Yolculuk boyunca içmeniz gereken ilaçlarınız olduğunda, ilaçlarınızı doktor reçetesi ile ve orijinal kutuları ile birlikte taşımak şartı ile yanınıza alabilirsiniz.

Başta Türk Hava Yolları olmak üzere diğer havayolu şirketleri ile yapacağınız uçak yolculuklarında kabin bagajı limitleri hakkında yazdığımız detaylı içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.

Türk Hava Yolları Kabin Bagajı Kısıtlamaları ve Yasaklı Olan Maddeler

Türk Hava Yolları ile yapacağınız uçuşlarda bazı kısıtlanan ve yasak maddelerin taşınmaması kurallarına uyarak bagajlarınızı hazırlamalısınız. Bu kurallar beraberinde sağlıklı ve güvenli bir yolculuk yapmanıza olanak tanımaktadır. İşte bagajınızda olmaması gereken ve yasaklı ürünler hakkında uygulamanız gereken kurallar:

  • Bagajlarınız içerisinde bulunan sıvı ve tam olarak katı halde bulunmayan maddeler ancak ve ancak akma ya da dökülme riski olmayacak şekilde paketlendiğinden emin olunduktan sonra uçağa kabul edilir. Bazı sıvıların akma ve bulaşma ihtimali çok yüksek olması nedeni ile uçuşa bagaj olarak kabul edilmeyebileceğini de unutmamanız gerekir.
  • Uçak altı bagajınızda taşıyabileceğiniz sıvı miktarının da belli bir kısıtlama oranı bulunmaktadır. Taşınabilecek her bir sıvının maksimum bir litre olacak şekilde paketlenmesi gerekir. Bu paketlerin sıvı sızdırmayacak niteliklerde olduğundan emin olunduktan sonra maksimum 5 lt olacak şekilde sıvıların uçağa kabulü mümkün olmaktadır.
  • Bagaj niteliği taşımayan sıvı maddelerin gerek kabin bagajı gerek serbest bagaj olarak da olsa uçağa kabulü mümkün değildir. Bu nedenle bagajlarınızda sıvı taşımadan önce tüm kurallara uyduğunuzdan emin olarak hareket etmeniz önerilir.
  • Uçuşlar sırasında bagajınızda yanma riski taşıyan tehlikeli maddeler de taşıyamazsınız.

Yukarıda yer alan kuralların her biri bagajınızı havayolu ulaşımı ile taşıyabilmeniz için zorunlu olarak gerçekleştirmeniz gereken kurallardır. Kural ihlali gibi durumlarda bagajların uçağa kabulü mümkün olmamaktadır. Bu nedenle bagajlarınızı yanınızda taşıyabilmek için mutlaka kurallara uygun olarak bagajınızı hazırladığınızdan emin olmalısınız.



El Bagajlarında Sıvı Madde Kısıtlaması

Kabin içinde sıvı madde taşımanız bazı kısıtlamalarla birlikte mümkündür. Örneğin taşımak istenilen maddeleri (jel, macun, parfüm, reçel, bal, sıvıyağ vb.) 1 litrelik, yaklaşık olarak 20×20 cm boyutlarında kilitli poşetlerde iyi muhafaza ettiğiniz takdirde taşınabilir. Ayrıca her bir ürünün maksimum 100 ml olması gerekir. İstisnai Durumlar ” Bebek yolcular için yalnızca uçuştaki ihtiyacı kadar bebek maması taşınabilir. ” Kullanımı zorunlu olan ilaçların taşınabilmesi için doktor raporu şart olmakla birlikte ilaçlar orjinal ambalajı ile taşınabilir.

Spor ve Özel malzemeler

Türk hava yolları ile taşınabilmektedir. Türk hava yolları güvencesi altında ek bir ücret ödeyerek kayak takımı, golf malzemesi, dalış takımı gibi eşyalarınızı taşıyabilirsiniz. Uçağın müsait olma durumu önemli olduğu için uçuştan en az 3 gün önce belirtmeniz yararlı olacaktır.

Hasarlı yada Kayıp Bagaj

Bu konuda yapmanız gereken daha hava limanından ayrılmadan rapor tutturmak olacaktır. Her iki durumda sizden bagaja, uçuşa ve size ait belgeler istenebilir. İşleminizi yapacağınız yer hava limanında bulunan Kayıp Eşya Ofisi’dir. Detaylı bilgi ve yönlendirmeleri görevliler sağlayacaktır.


Evcil Hayvanların taşınması ile ilgili önemli bilgiler

Eğer seyahatinizi evcil hayvanla birlikte yapacaksanız bu kurallara göz atmalı ve gerekli işlemleri yapmalısınız. Sizlere evcil hayvanlarla ilgili vereceğimiz bilgiler şu şekilde, evcil hayvan götürecekseniz hava yollarına bunun için ücret ödemeniz gerekmektedir. Uçak tipine göre evcil hayvan taşıma ölçüleri değişiklik göstermektedir bu sebepten dolayı mutlaka bilet alım sırasında veya uçuştan 6 saat öncesine kadar havayollarına evcil hayvan rezervasyonu yaptırmanız gerekmektedir ve kafesi dahil 8 kg yi geçmemelidir aksi taktirde sizden fazladan para talep edilebilir.

Evcil hayvanınızla seyahat etmek istiyorsunuz bu hayvanlar sadece köpek, kuş ve kedi olmalıdır bu hayvanlar dışında başka bir hayvanın taşınmasına kesinlikle izin verilmemektedir. Uçuşa evcil hayvanınızla birlikte gelirken yanınızda mutlaka evcil hayvan kimliği, aşılarını gösteren belge gibi tüm sağlık ile ilgili belgeleri bulundurmanız mecburidir. Evcil hayvanla birlikte seyahat etmek istiyor ve gebe iseniz maalesef bu pek mümkün değildir. Siz tüm belgelerinizi tamamladığınız ve kurallara uyduğunuz halde. Uçak içinde herhangi bir yolcu hayvanlara karşı rahatsızlığı var ve bunu doktordan almış olduğu rapor ile ispatlamış ise bu uçuşa hiçbir evcil hayvanın seyahat edilmesine izin verilmemektedir.

,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir