Pegasus Hava Yolları Yolcu Taşıma Kuralları


Pegasus Hava Yolları 1990 yılından beri hizmet veren güvenilir hava yolu şirketlerinden biridir. Dünyanın birçok noktasına ulaşım için uygun hava yolu hizmetleri ile sürekli olarak yolcularına hizmet vermektedir. Pegasus Hava Yolları aracılığı ile gerçekleştireceğiniz yolculuklarda bazı yolcu taşıma kurallarına uymanız gerekiyor. Bu kurallar beraberinde daha güvenli, sağlıklı ve konforlu bir yolculuk yapmanızı olanaklı hale gelmektedir.

Pegasus Hava Yolları hizmet verdiği ilk günden bu yana belli kurallar çerçevesinde hizmet vermeyi kendine politika haline getirmiş bir ulaşım şirketi olarak biliniyor. Pegasus aracılığı ile gerçekleştireceğiniz seyahatlerde mutlaka yolcu taşıma kurallarına uygun olarak hareket etmeniz gerekecektir. Bebek ve çocuk yolculardan tutun da herhangi bir engeli bulunan yolculara kadar her yolcunun konforu, güvenliği ve sağlığı için gerekli aşamalar Pegasus Hava Yolu şirketi tarafından sağlanmaktadır. Tekerli sandalye talebinden tutun da duyma ve görme engeli bulunan yolculara kadar tüm yolcular için konforlu bir yolculuk gerçekleştirmek Pegasus Hava Yolları ile mümkündür. Yazımızın devamında yolcu taşıma kuralları hakkında detaylı bilgiye yer verdik. Güncel bilgiler ve yolcu taşıma kurallarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Bebek ve Çocuk Yolcular İçin Uçuş Koşulları

Bebek ve çocuk yolcular, Pegasus Hava Yolları tarafından farklı bir prosedür ile uçuşuna izin verilen yolcu kategorisinde yer almaktadır. Bir yolcunun bebek olarak kabul edilebilmesi için henüz 3 yaşından gün almamış olması şartı aranır. Yani uçağa binecek olan kişi 24 aylıktan büyük olmadığı sürece bebek kategorisinde değerlendirilmektedir. Çocuk yolcu uçuş kuralları ise 3 ila 12 yaş arasındaki yolcular için geçerli olan kurallardır. Bir yolcunun çocuk yolcu sayılabilmesi için 13 yaşından gün almamış olması şartı aranmaktadır. Bebek ve çocuk yolcular için hali hazırda var olan bazı uçuş kuralları bulunuyor. Bu kuralları sizler için maddeler halinde derledik.

  • Bebek yolcular ve anneleri, doğumdan 48 saat geçene kadar kesinlikle uçuşa kabul edilemezler. Bu durum doktor raporu olsa dahi mümkün olarak kabul edilmemektedir. Doğumdan 48 saat geçtikten sonrası ile 7 gün sonrası arasındaki süreçte yolculuk yapmak isteyen anne ve bebeklerin doktor raporu ile uçuşa katılması mümkündür.
  • Uçuş kuralları kapsamında bir yolcunun sadece bir bebek yolcuya refakatçi olarak uçuşa katılması mümkündür. İki bebek yolcu ya da daha fazla bebek yolcu ile tek refakatçi yetişkin yolcunun yolculuk yapması kurallara aykırı olarak biliniyor.
  • En az 8 günlük olan bebek yolcular ve çocuk yolcuların mutlaka yanlarında ebeveynleri ile uçuş yapması gerekmez. Yolculuk boyunca reşit olan farklı bir refakatçi ile de seyahat edebilirler. Bu kurallar K.K.T.C. varışlı seyahatlerde farklılık gösterebilir. Kurallarda farklılık olmasının temel nedeni ise varış ülkelerinde uygulanan prosedür farklılıklarıdır. Pegasus Hava Yolları müşteri hizmetleri üzerinden detaylı bilgi almanız mümkün.
  • Bebek yolcular için uygulanan ücret prosedürü yetişkin yolcular için uygulanan prosedürden farklıdır. Bebek yolcular için ekstra koltuk temin edilmez. Refakatçi ile aynı koltuğu paylaşan bebek yolcuların 10 kg bagaj hakkı da bulunmaktadır.

            Refakatsiz Çocuk Yolcular

Refakatsiz çocuk yolcuların yolculuk yapabilmeleri için bazı prosedürlere uygun olmaları şartı aranmaktadır. Çocuk yolcuların refakatsiz yolculuk yapabilmeleri için uçuş kabin personel sayısının yeterli olması şartı aranır. Bir uçakta belli sınırdan fazla çocuk yolcu refakatsiz olarak yolculuğa kabul edilmemektedir. Bu durumun en temel nedeni ise güvenli ve sağlıklı bir yolculuk yapılması için gerekli şartların oluşturulması gereğidir.

Refakatsiz çocuk yolcu uygulamasından faydalanmak için uçuştan en az 24 saat önce talepte bulunulma şartı aranmaktadır. Bununla birlikte bağlantılı uçuşlarda da refakatsiz çocuk uygulaması yapılamamaktadır. Uygulama kapsamında çocuk yolcunun mutlaka PNR işlemleri gerçekleştirilmiş olmalıdır. Refakatsiz çocuk uygulaması kapsamında dikkat edilmesi gereken bazı hususları aşağıda yer alan listeyi inceleyerek öğrenebilirsiniz.

  • 6 ila 12 yaş arasında bulunan çocuk yolcular refakatsiz çocuk yolcu uygulamasından faydalanabilirler. Bununla birlikte çocuk yolcular için de bilet ücretlerinde indirim yapılmaktadır. Seyahat için bilet alırken çocuk yolcu kategorisini seçerek bu indirimden faydalanabilirsiniz.
  • 13 yaşından gün almış olan çocuk yolcuların tek başına yolculuk etmelerinde sakınca görülmemektedir. Henüz 13 yaşından gün almamış çocuk yolcular için refakatçi uygulaması kullanılmaktadır.
  • Bebek ya da çocuk yolcu ile birlikte yolculuk yapmak isteyen kişilerin gerekli tüm belgeleri bilet alırken ibraz etmeleri şarttır. Yolculuk boyunca herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli tüm belgeler bilet alınması sırasında temin edilmiş olmalıdır.
  • Çocuğun refakatsiz olarak yolculuk yapabilmesi için mutlaka yasal temsilcisi (velisi) tarafından izni ile mümkün olabilmektedir. Uçuş için havalimanına ulaşan çocuk yolcu ve refakatçisi Refakatsiz Çocuk Taşıma Yetki Belgesi içeriğini doldurarak yetkiliye teslim eder. Böylece talep işlemi tamamlanır. Çocuk yolcunun uygulama kapsamında yolculuk boyunca kendisi ile ilgilenen bir kabin personeli bulunmaktadır. Uçuş sonunda yer personeli tarafından çocuk yolcu kendisini almaya gelen yetkili kişiye teslim edilir.
  • Refakatsiz çocuk yolcu uygulamasından faydalanmak için uçuştan en az 2 saat önce havalimanında olmanız gerekmektedir.

            Bebekle Uçak Yolculuğu Yaparken Dikkat Edilecek Şeyler

Bebek yolcular ile birlikte seyahat etmek isteyen kişilerin yolculuk boyunca dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bu hususlar temelde yolcuların daha kaliteli bir seyahat geçirebilmeleri için zorunlu tutulmakta. Bebekle uçak yolculuğu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı hususları sizin için listeledik;

  • Henüz 6 aylıktan küçük olan bebekler ile yolculuk yapmadan önce mutlaka doktora danışmanız önerilir.
  • Bebekler ile yolculuk yaparken gece yolculuklarından kaçınmanız diğer yolcuların ve sizin daha konforlu bir yolculuk yapmanız için en iyi seçenek olabilir.
  • Bebek ile yolculuk için uçağa binmeden önce bebeğin tüm ihtiyaçlarını hazır olarak yanınızda bulundurduğunuzdan emin olmalısınız.
  • Bebek ile yolculuk yaparken kabin memurundan yardım almanız mümkündür. Olası durumlarda ve acil ihtiyaçlarınızda kabin memuruna başvurabilirsiniz.
  • Bebek ile yolculuk yaparken koltuk seçimini tuvalete yakın koltuklardan yana kullanmanız daha konforlu bir yolculuk yapmanız için size yardımcı olabilir.
  • Bebek ile yapılan yolculuklar için havalimanına olabildiğince erken gelinmesinde fayda vardır. Bebeği taşımak için yolculuk boyunca gerekli tekerlekli araçları da yanınıza alabilirsiniz.
  • Uçağın iniş ve kalkışı sırasında ortaya çıkan kabin basıncı bebekleri rahatsız edebilir. Yolculuğun bu süreçlerinde bebeğin beslenme halinde olması daha az huzursuz olmasını sağlayacaktır.

Engelli Yolcular İçin Uçuş Koşulları 

Pegasus Hava Yolları, uçuşlar için engeli bulunan yolculara da destek çıkmaktadır. Fiziksel engeli bulunan, görme ya da işitme engeli bulunan kişiler de yine yolculuklar için belirli kurallara uyarak Pegasus Hava Yolu şirketini tercih ederek çok rahat, güvenilir ve konforlu bir yolculuk gerçekleştirebilir.

Buna göre görme ya da işitme engeli olan yolcular Pegasus Hava Yolları tarafından refakatsiz yolcu olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte görme engelli yolcular refakat köpekleriyle birlikte de seyahat etme şansı elde ederler. Bu tip yolcuların yanında yer alan rehber köpekleri kabin kapsamında ücretsiz olarak taşınmaktadır. PNR’da özel durum bildirilirken aynı zamanda rehber köpek bilgisinin de verilmesi gerekiyor. Bu durum için de yine Çağrı Merkezi üzerinden iletişime geçmeniz gerekecektir.

Yolcunun hem işitme hem de görme engeli bulunuyorsa bu tip yolcular Pegasus Hava Yolları tarafından refakatçisiz olarak kabul edilmemektedir. Bu tip yolcuların yanında refakatçi olarak köpekler kabul edilerek ücretsiz olarak taşınabilir. Yine bu durumlarda çağrı merkezi üzerinden köpek hakkında da bilgi verilmesi gerekiyor.

Engelli yolcular için Pegasus Hava Yolları tarafından hali hazırda var olan bazı uçuş kuralları bulunmaktadır. Bu kuralların temel amacı yolcuların sağlıklı ve konforlu bir yolculuk yapabilmelerini mümkün hale getirmek olarak biliniyor. Engelli yolcuların engel durumlarına bağlı olarak tekerli sandalye talebinde bulunabilmeleri ve refakatçi ile yolculuk yapabilmeleri mümkündür. Yolcunun engelline bağlı olarak farklı kurallara tabi olduğu da dile getirilebilir.

            Duyma veya Görme Engelli Yolcular

Duyma ve görme engeli bulunan yolcular yanlarında refakatçi olma zorunluluğu bulunmadan yolculuğa kabul edilebilirler. Bununla birlikte görme engelli olan yolcuların kendilerine refakatçi olan köpekleri ile birlikte yolculuk etmelerine de imkân tanınmaktadır. Refakatçi olarak değerlendirilen köpekler Pegasus Hava Yolları tarafından ücretsiz taşınmaktadır. Bilet alınırken yolcu durumunu ibraz etmeli ve refakatçi köpeği olduğunu da mutlaka dile getirilmelidir. Bu işlemi gerçekleştirmek için Pegasus çağrı merkezinden de faydalanabilirsiniz.

Yolcunun hem görme hem de işitme engeli bulunduğu durumlarda refakatçi olmadan uçuşa kabul edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle bu tarz engeli olan yolcuların yanında refakatçileri ile yolculuk yapmaları zorunlu tutulmaktadır. Birden fazla engeli bulunan yolcuların refakatçi köpekleri de kabin içerisinde taşınabilmektedir.

            Refakatçi Eşliğinde Uçuş Yapılacak Durumlar

Refakatçi eşliğinde uçuş yapılması gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumların ortaya çıkmasının temel nedeni ise yolcunun iletişim kurmaya engel bir durumunun olması, hareket kabiliyetinin bir hayli sınırlı olması ve zihinsel bir engelinin bulunması gibi nedenlerdir. Refakatçi eşliğinde gerçekleştirilen yolculuklarda refakatçinin mutlaka 18 yaşından büyük olması şartı aranmaktadır. Yolcunun refakatçi ile birlikte seyahat etmesini zorunlu kılan durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Yolcunun zihinsel engeli bulunuyorsa,
  • Acil tahliye gerektiği durumlarda kendi hareket kabiliyetinin prosedürleri uygulamaya yetersiz olması durumunda,
  • Yolcunun aynı anda hem görme hem de işitme engeli bulunuyorsa mutlaka refakatçi eşliğinde uçuş yapmak zorundadır.

            Uçuş Öncesi Tekerlekli Sandalye Talebi

Uçuş öncesinde tekerlekli sandalye talebinde bulunmak için yapmanız gereken bazı işlemler bulunuyor. Pegasus Hava Yolları uçuş boyunca yolcuların gerekli ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik birçok hizmet sunmaktadır. Uçuş öncesinde tekerlik sandalye talebinde bulunarak ihtiyaçlarınızı karşılamanız da mümkün.

Uçuş öncesi tekerlekli sandalye talebinde bulunmak için biletinizi aldıktan sonra çağrı merkezi üzerinden ya da havalimanında check-in işlemlerini gerçekleştirdiğiniz kontuarlardan talepte bulunmanız mümkün. Bilet alırken, check-in ya da bagaj teslim işlemlerini gerçekleştirirken tekerlekli sandalye talebinde bulunarak yolculuk boyunca bu hizmetten faydalanabilirsiniz.

Çağrı merkezini uçuştan en az 48 saat öncesinde arayarak tekerlekli sandalye talebinde bulunmak en garanti yöntemlerden biridir. Uçuşlarda kişinin tekerlekli sandalye talebinin karşılanması için erken talepte bulunmak oldukça önemli görülüyor. Tekerlekli sandalye talepleri için 0 888 228 12 12 numaralı iletişim hattını arayabilirsiniz. Tekerlekli sandalye talebinde bulunurken detaylı olarak durumunuzu arz etmeniz daha sağlıklı hizmet almanız için gerekli olarak görülmektedir.

Hamile Yolcular İçin Uçuş Koşulları

Hamile yolcuların uçak ile seyahat edebilmeleri için uygulamaları gereken bazı uçuş kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar kapsamında yolcuların uçuş boyunca seyahat etmelerine izin verilmektedir. Hamile yolcular için uçuş koşulları hakkında merak edilenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Havayolu şirketlerinin prosedürlerine bağlı olarak hamile yolcular hakkında var olan koşullar değişiklik gösterebilmektedir. Pegasus Hava Yolları tarafından hamile yolcuların uçuşa kabul edilebilmeleri için gerekli görülen uçuş koşulları hakkında sıkça sorulan bazı soruların cevapları aşağıda yer almaktadır.

            Hamile Yolcular İçin Rapor Gerekli mi?

Pegasus tarafından hamile yolculardan sağlık raporu talep edilmemektedir. Ancak hamile olan kişilerin uçuşa kabulleri 36. haftayı doldurmaları durumunda mümkün olmamaktadır. Bu bağlamda hamile olan kişinin yolculuk sonunda hamileliğinin 36. Haftasına girmemiş olması şartı aranıyor. Bununla birlikte hamilelikte 32. haftayı doldurmuş olan hamile kişilerin yolculuk talepleri çoğunlukla Pegasus Hava Yolu şirketi tarafından kabul edilmemektedir.

Hamile yolcular için hava yolu şirketi tarafından raporun zorunlu tutulmaması rapor almamanız için gerekçe değildir. Bazı durumlarda hamilelik riskli olarak nitelendirilebilir. Hamilelik boyunca yolculuk yapıp yapamayacağınıza dair yolculuk öncesinde mutlaka uzman doktor tavsiyesi almanız önerilmektedir.

            Hamilelikte Uçak Yolculuğu Yapılır mı?

Uçak yolculuklarında belirli durumların oluşması çeşitli riskleri de beraberinde taşıyor. Özellikle de panik atak, kronik kalp rahatsızlığı ya da çeşitli fobileri bulunan kişiler uçak yolculuklarını gerçekleştirirken hep bir korku içerisindedir. Bununla birlikte hamilelik durumu da uçak yolculuklarında risk etmeni oluşturur. Hamile bayanların uçak yolculuğu yapma hakkı vardır. Tabi bu durum hamileliğin kaçıncı evresinde olunduğu, doktor tarafından önerilmesi gibi etmenlerle birlikte değerlendirilmelidir.

Hamilelikte uçak yolculuğu yapmak mümkündür. Pegasus Hava Yolları ile uçak yolculuğu yaparken hamile olduğunuz için herhangi ek bir sağlık belgesi talep edilmez. Ancak hamileliğin 32.haftasını doldurmuş olan kişilerin yolculuğa kabul edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle hamilelikte uçak yolculuğu yapmadan önce uçuş sonunda hamileliğinizin kaçıncı haftasında olacağınıza, genel sağlık durumunuza dikkat etmeniz önerilir.

Hamilelik sürecinde uçak yolcuğu yapmadan önce uzman doktorunuza danışmanız da önerilmektedir. Kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu gibi fobileriniz olması halinde özellikle hamile iken uçak yolculuğu yapmanız tavsiye edilmemektedir.

            Hamilelikte Uçak Yolculuğu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik süreci boyunca uçak yolculuğu yapılırken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Temel olarak hamilelik sürecinin anne adayı için yeni bir durum olduğunu ve olası sorunlara karşı hazırlıklı olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Hamilelik boyunca uçak yolculuğu yapma kararı vermeden önce mutlaka uzman doktor görüşü alınmalıdır. Bununla birlikte hamile olan kişinin sağlık durumunun iyi olduğundan emin olmak şarttır.

Hamile olan kişinin uçak yolculuğu yapmasına engel olabilecek bazı fobileri olmadığından emin olunmalıdır. İlk kez uçağa binecek hamile yolcuların yükseklik korkusu, uçuş korkusu gibi farklı fobileri olmadığından emin olması gerekir. Hamilelik boyunca hamile kişilerin sağlıklarında meydana gelen bozulmalar ciddi hasarlar bırakabilmektedir. Bu nedenle yolculuk yapmadan önce tüm tedbirlerin alınmış olması gerekir.

Anne adayının yolculuk boyunca ihtiyaç duyacağı her şeyi (kabin kuralları kapsamında) kabin el bagajında bulundurması gerekir. Yolculuğun sağlıklı ve konforlu geçebilmesi için gerekli eşyalarını temin eden anne adaylarının doktor tavsiyesi ile uçuşlara katılmaları önerilmektedir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir