Pasaport Çeşitleri Nelerdir ? Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

pasaport gerekli evraklar

Pasaport Nasıl Alınır? – İlk Kez Pasaport Başvurusu Yapacak Olanlar: Bilmeniz Gereken Her Şey!

Yabancı bir ülkeye giriş yapmak için her vatandaşın alması gereken ve Uluslararası bir kimlik belgesi olarak bilinen pasaportun pek çok türü mevcuttur. Pasaport türleri arasından yapılacak işe uygun olan pasaportun seçilmesi gerekir. Peki, pasaport nedir? Pasaport türleri nelerdir?

Bu yazıda aşağıdaki konuları bulabilirsiniz. Aşağıdaki linklere tıklayarak direk ulaşabilirsiniz.

Pasaport Nedir?

Pasaport; yabancı bir ülkeye iş, sağlık veya turistik amaçlı gitmek isteyen kişilerin kimliklerini ortaya çıkarmalarını sağlayan belgenin genel adıdır. Kişinin kimlik bilgilerini içinde barındıran uluslararası bir kimlik belgesi olarak da tanımlanabilir. Pasaport İngilizce ya da herhangi bir dilde yazılabilir.



Pasaport Türleri Nelerdir ve Kimler Hangi Pasaportu Alabilir?

Farklı durumlar için farklı pasaport türleri bulunmaktadır. Her kişi istediği pasaportu alamaz. Pasaport almak isteyen kişilerin alabileceği pasaport türü sınırlıdır.

Umuma Mahsus Pasaport

Bordo Pasaport

Umuma mahsus pasaport, bordo pasaport olarak da bilinir. Umuma mahsus pasaport, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği pasaport türüdür. Umuma mahsus pasaportlar, yurt içinde İçişleri Bakanlığı’nın vereceği yetkiye bakılarak valilikler tarafından ve İçişleri Bakanlığı tarafından verilir. Yurt dışında ise umuma mahsus pasaportlar, Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları tarafından kişilere verilir.

Hususi PasaportHususi Pasaport

yeşil pasaport

Yeşil pasaport olarak da bilinmekte olan hususi pasaport; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanları ve birinci, ikinci veya üçüncü derecede kadrolarında bulunan devlet memurlarına ve diğer kamu görevlilerine, herhangi bir vazife ile gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, emeklilik veya çekilme sebepleri olanlar için bu pasaport verilir. İl ve ilçe belediye başkanlarına da görev süreleri boyunca hususi pasaportlar verilir.

Hususi pasaport alabilecek durumda olan kişilerin eşlerine ve hususi pasaport alma hakkı olduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine hususi pasaport verilebilir. Hususi damgalı pasaport, hususi damgalı pasaport alabilecek kişilerin ergin olmayan veya iş sahibi olmayan çocuklarına 25 yaşı bitirene kadar, yine ergin olmayan ve bakıma muhtaç olan resmi sağlık kurumlarının düzenlemiş olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına verilebilir. Hak sahibi olan ebeveynin vefat etmesi durumunda, vefat eden ebeveynin maaşı çocuğa bağlansa bile çocuklar iş sahibi olarak değerlendirilmeyip yukarıda bahsedilen şartlara göre hususi pasaport alacaklardır.

Diplomatik Pasaport

siyah pasaport

Diplomatik pasaportlar, siyah renkli pasaportlardır. Diplomatik pasaportlar, yabancı ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları ile Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan bakanlara, birinci ve ikinci genelkurmay başkanlarına, Orgenerallere, Diyanet İşleri başkanına, Dış İşleri Bakanlığı meslek mensuplarına, mukavelenameler akdi için ya da milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş olan ve yabancı devletler veya milletlerarası teşekküller huzurunda sürekli veya geçici görev yapmak üzere gönderilen kişilere, Büyükşehir Belediye Başkanlarına ve siyasi kuryelere verilir.

Diplomatik pasaport alan ya da diplomatik pasaport alabilecek durumda bulunan kişilerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği sürece; eşlerine, ergin olmayan ya da çalışmayan çocuklarına, ergin olsa da bedensel, zihinsel ya da ruhsal olarak özürleri bulunan, sürekli olarak bakıma muhtaç olan ve resmi sağlık kurumlarının düzenlemiş olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş olan 25 yaşını doldurmamış çocuklarına da hak sahibi olan kişinin pasaportu ve aynı süre geçerli olan hiçbir harç ve resme tabi tutulmayan diplomatik pasaportu verilir.

Hizmet Pasaportu

gri hizmet pasaport

Hizmet pasaportları, gri renkli pasaportlar olarak da bilinmektedir. Hizmet pasaportu, tıpkı yeşil pasaportlar gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilmekte olan pasaport türüdür. Milli sporcularda hizmet pasaportu kullanır. Hizmet pasaportu, belediye ya da hususi idareler tarafından kişilere verilebilir. Birçok ülkeye vizesiz giriş izni sağlayan hizmet pasaportu, 5682 sayılı pasaport kanununa göre görev süresi boyunca kullanılabilir.

Hizmet pasaportları; devlet için yurt dışına çıkmış olan görevlilere, milletlerarası kuruluşlarında memur olarak çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türk Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilmiş olan kişilere, hizmet damgalı pasaportuna sahip olan ya da sahip olma imkânı olan kişilerin eşlerine, reşit olmayan çocuklarına, iş sahibi olmayan ve 25 yaşını geçmemiş olan çocuklarına verilebilir.

Yabancılara Mahsus Pasaport

Yurt içinde İstanbul valilikleri, Ankara ve İçel’de verilmekte olan yabancılara mahsus pasaportlar, iki çeşittir.

İlk pasaport çeşidi, Türkiye’ye bir defa giriş ya da Türkiye’den bir defa çıkış amacı ile kullanılır. Kendisinin de bu pasaport bulunan kişiler, bir ay içerisinde bulunduğu şehri terk etmek suretiyle kullanılabilir. Aksi takdirde yabancılara mahsus olan pasaportun yenilenmesi gerekir.

İkinci pasaport çeşidi, bir gidiş ve geliş için verilmiş olan yabancılara mahsus pasaportlardır. 3 ay, 6 ay, bir yıl ve iki yıl olmak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından kişilere verilir.

Geçici Pasaport

pembe pasaport

Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarına Türkiye konsoloslukları tarafından verilmekte olan pasaport çeşididir. Geçici pasaport; pasaport kaybı, pasaport süresi aşımı ve sınır dışı edilme gibi durumlarda 1 ay boyunca geçerli olmak üzere kişilere verilen pasaporttur. Benzer acil durumlarda Türk Elçiliği tarafından yapılmakta olan değerlendirme sonucu verilmekte olan pasaport pembe renklidir.

Pembe renkli olan bu pasaport, tek sayfadır ve Türkiye’ye giriş yaptığınız anda sizden geri alınır. Kayıp ve çalıntı nedeniyle Emniyet Müdürlüğü’ne gidip kayıt belgesi alır ve aldığınız bu belgeyi Türk Elçiliği’ne götürürseniz geçici pasaport alabilirsiniz.

Pasaport Ücretleri 2020 Ne Kadar ?

pasaport ücretleri
Pasaport harç ücretleri, her yıl değişmekte olan enflasyon nedeniyle yeniden düzenlenir. Pasaport harçları, pasaport başvurusu sırasında talep edilmekte olan kullanım süresine göre değişiklik göstermektedir. Pasaport defter ücreti ise her bir pasaport süresi için aynı miktardadır.

2020 yılı pasaport defter ücreti, 160 TL olarak belirlenmiştir. Bu nedenle alacağınız pasaportun süresine göre harç bedeli +160 TL olarak belirlenecektir.

  • 6 aylık pasaport harcı 208,30 TL dir.
  • 1 yıllık pasaport harcı 304,40 TL dir.
  • 2 yıllık pasaport harcı ise 497 TL dir.
  • 3 yıllık pasaport harcı 705,90 TL dir.
  • 3+ yıl üzeri olan pasaport harç ücretleri ise 994,80 olarak belirlenmiştir.

Pasaport Ücreti Anlaşmalı Bankalar



Pasaport harçları, defter ve harç bedelleri olarak her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.

Pasaport harcı anlaşmalı bankalar; Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk, Alternatif Bank, Denizbank, Garanti Bankası, QNB Finansbank, ING Bank, HSBC Bank, Kuveyt Türk, Odeabank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Finans, Vakıf Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) ve Türkiye Emlak Katılım Bankası’dır.

Pasaport Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır?

pasaport randevusu nasıl alınır

Pasaport başvurusu, yapmak isteyen vatandaşların öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü’nden randevu alması gerekmektedir. Pasaport alabilmek için ise biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı gibi gerekli olan belgelerin hazırda tutulması gerekiyor. Alacağınız pasaport türüne göre hangi belgeleri hazırda bulundurmanız gerektiğini yazının devamında inceleyebilirsiniz.

Pasaport başvurusu, öncelikle e-pasaport sitesinden randevu alınarak ilçe emniyet müdürlüklerinden yapılabilir.

  • Randevu almak için https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine giriş yapın.
  • 3. sırada yer alan Pasaport Randevusu linkine tıklayın.
  • Randevularla ilgili gelen uyarıya Kabul Ediyorum seçeneğini tıklayın.
  • En Üstte yer alan Pasaport Türü bölümünden hangi pasaport için randevu oluşturacağınızı seçin
  • Adınız Soyadınız, Tc Kimlik No, Doğum Tarihi, Telefon Numarası ve Güvenlik Kodunu yazarak Devam Et e tıklayın.
  • Bir sonraki ekranda ise Randevu almak istediğiniz tarih ve saati seçiyorsunuz.
  • İşte bu kadar Pasaport Randevunuz Başarılı bir şekilde oluşturuldu. Şimdi yapmanız gereken tek şey evraklarınız ile birlikte hazır bulunmak olacak.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Başvurusu Nasıl Yapılır?



25 yaşın altında bulunan öğrencilerin, harç ücreti ödememesi için öncelikle nüfus müdürlüğü üzerinden bordo pasaport başvurusu yapmaları gerekir. Randevu anı gelince öğrenci pasaport başvurusu yaptığınızı gişedeki çalışanlara söylediği zaman vize harç bedelinden muaf tutulur. 25 yaş altındakiler için çevrimiçi pasaport başvurusunda farklı bir alt başlık bulunmamaktadır.

Bu yüzden 25 yaş altındaki kişiler, çevrimiçi olarak pasaport alma işlemi yapacakları zaman bordo pasaport seçmeleri gerekir. 25 yaş altında öğrenim gören kişilerin vize harç ve bedelinden muaf tutulacağı unutulmamalıdır.

Pasaport İçin Öğrenci Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Öğrenimine Türkiye’de devam eden kişiler için iki seçenek vardır. İlk seçenek, öğrencilerin okumakta olduğu okuldan öğrenci belgesi getirmeleridir. İkinci seçenek, e-devlet üzerinden öğrenci belgesi almanız mümkündür. Ancak bu belgenin son 60 gün içinde alınması gerekir. Önceden pasaport çıkartmak isteyen kişi defterdarlığa giderek öğrenci belgesini onaylatması gerekirdi ancak artık böyle bir gereklilik söz konusu değil.

Öğreniminize yurtdışında devam ediyorsunuz T.C. büyükelçiliğin ya da başkonsolosluğuna gidip harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunup okuldan almış olduğunuz öğrenci belgesini başvurunuza ekleyebiliyorsunuz.

Açık Öğretim Öğrencileri Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir Mi?



Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında olmak üzere ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan ve 25 yaşını doldurmayıp aktif öğrenci durumunda olan kişiler, harçsız öğrenci pasaportu alma hakkına sahiptir. Aynı zamanda aktif öğrenci olarak eğitimine devam etmekte olan açık lise öğrencileri de harçsız öğrenci pasaportu alma hakkına sahiptir.

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

pasaport için gerekli evraklar

Pasaport çeşitleri için istenen belgeler değişiklik gösterebilmektedir. Her pasaport başvurusu için gerekli olan belgeler; 15 yaşından büyük kişilerde fotoğraflı olarak T.C. kimlik numarası üzerinde bulunmakta olan nüfus cüzdanı, 5×6 cm olmak üzere iki adet biyometrik fotoğraf (biyometrik fotoğraf kalın birçoğu ile çerçeve için alınmak zorundadır), pasaport defter bedeli makbuzu ve pasaport harç bedeli makbuzudur.

Bordo Pasaport İçin Gerekli Evraklar

  • Tc kimlik numarası bulunan fotoğraflı nüfus cüzdanı
  • 2 tane biyometrik fotoğraf (ölçüleri 5*6)
  • Maliye bakanlığında belirlenen Pasaport defter bedeli ödediğinize dair makbuz
  • Maliye bakanlığınca belirlenen Pasaport harç bedeli makbuzu

Gri Hizmet Pasaportu İçin Gerekli Evraklar

  • Talep edenin bağlı olduğu kurumdan onaylanarak alınan pasaport talep formu
  • Nüfus cüzdanı aslı
  • 2 Adet biyometrik fotoğraf
  • Maliye bakanlığınca belirlenmiş olan Pasaport bedeli makbuzu
  • Daha önce alınan pasaporlarının ibrazı

Pasaport Hakkında Merak Edilen Diğer Sorular



Yurtdışı gezilerine çıkabilmesi için gerekli olan ilk şart, bir pasaportunuzun bulunuyor olmasıdır. Dolayısıyla bir pasaportunuz bulunmadan yurt dışına çıkmanız ve gezmeniz mümkün değildir. Yurt dışına çıkıp gezebilmek için tek şart pasaportunuzun bulunması değildir. Sizde bulunan pasaportun içindeki bilgilerin doğru olması ve biyometrik fotoğrafın uygun bir şekilde çekilmiş olması da gerekir. Aynı zamanda yurt dışına çıkmak için kullanmak istediğiniz pasaportun süresinin de geçmemiş olması gerekir. Peki, pasaport hakkında merak edilen ve dikkat edilmesi gereken sorular nelerdir?

Pasaport Fotoğrafı Nasıl Olmalı?

Pasaport için istenilen fotoğrafta:

  • Yüz bütün hatları ile belli olmalıdır,
  • Leke ve büküntüler olmamalıdır,
  • Renk nötr olmalı ve kontrast iyi ayarlanmalıdır,
  • Gözler açık ve görülebilir olmalı, direkt olarak kameraya bakılmalıdır,
  • Başın konumu dik olmalı ve gülme ve benzeri mimikler olmadan ağız kapalı bir şekilde fotoğraf çekinilmelidir,
  • Fon beyaz ve desensiz olmalı ve fonda gölgeler görünmemelidir,
  • Işık yüze eşit bir şekilde yansıtılmalıdır,
  • Kırmızı göz ya da gölge bulunmamalıdır,
  • Gözlükler net bir şekilde görülmeli, gözlük üzerinde yansıma bulunmamalı ve renkli cam ya da güneş gözlüğü olmamalıdır,
  • Başörtülü fotoğraflarda yüz, çeneden alma kadar görünür olmalıdır,
  • Küçük çocukların fotoğraflarına, çocuktan farklı kişiler ya da nesneler konulmamalıdır,
  • Kişinin kullanmak zorunda olduğu gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında farklı aksesuarlar fotoğrafta görülmemelidir.

Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?

Pasaport yenilemeyi düşünen kişiler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Randevu Sistemi aracılığı ile web sitesine girerek ya da 199 numaralı çağrı merkezini arayarak randevu alabilir. Web sitesi üzerinden randevu almak için öncelikle randevu sistemi ana sayfasında girdikten sonra pasaporta tıklamak, ardından ise hangi pasaport türünde başvuru yapılacağını belirtmek gerekiyor. Bunun dışında Türkiye içerisinde bulunuyorsanız bulunduğunuz il veya ilçe üzerinden başvuru yapma gibi bir zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

Pasaportumu Kaybettim, Ne Yapabilirim?

Pasaportunuzu yurtdışında kaybettiyseniz fotoğrafınız ve nüfus cüzdanınız ile bulunduğunuz yere en yakın olan yerdeki konsolosluğa gidip şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurunuzun kabul edilmesinin ardından Türk makamları ile yazışma yapılacak ve olumlu yanıt alındığı zaman adınıza yeni bir pasaport düzenlenecektir. Yeni pasaportun düzenleme işlemi, birkaç hafta sürecektir. Kayıp pasaport 18 yaşından küçük bir kişiye aitse yeni pasaport başvuru işlemi yapılmadan önce yetkili makamlardan bilgi alınması gerekmektedir.

Pasaportunuzu yurtiçinde kaybettiyseniz vakit kaybetmeden bulunmakta olduğunuz ilin nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekir. Bu sayede sınır kapılarına pasaportunuzun kayıp olduğu bilgisi ulaştırılmış olur. Pasaportunuzu kullanmak isteyen kişiler de böylelikle engellenebilir. Aksi takdirde pasaportu kendi çıkarı için kullanmakta olan kişi ile beraber pasaportun sahibi de adli işleme tabi tutulacaktır.

Pasaport Başvurusu Yapabilir Miyim?

Aynı anda iki pasaport sahibi olmak, genellikle iş adamları tarafından tercih edilmektedir. İkinci pasaport; çok sık seyahat ettikleri için bir pasaport yetmeyenlere ve iş adamlarına verilir. Yılda 8 ile 10 kez arasında tatile gitmek 2. pasaport başvurusu yapmak için gerekli olan nedenler arasında yer almamaktadır. Genellikle yurt dışında iş yapmakta olan kişiler bu kapsamda değerlendirilseler de asistanı ile birlikte gezen bir iş adamı olmanız gerekmemektedir.

Yurtdışında yaşıyor ve fazlaca ziyaret ediyorsanız ikinci pasaport başvurusunda bulunma hakkına sahipsiniz. Dış ilişkileri sorunlu olan ülkeleri ziyaret etmek zorunda kaldığınızda zaman da ikinci bir pasaport alma hakkına sahipsiniz.

,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir